Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Radiologické přístroje II. (KIR / P3RDP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIR / P3RDP - Radiologické přístroje II., Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Mamografické RTG přístroje a zobrazovací systémy, stereortaxe.RTG přístroje a zobrazovací systémy ve stomatologii.Historie a princip CT, generace CT přístrojů.Konvenční, helikální a multidetektorové CT.Faktory ovlivňující dávku záření.3D zobrazování, artefakty v CT obrazu.Historie a principy vzniku UZ zobrazování.USG zobrazovací mody, UZ sondy.Doplerovská USG.Artefakty v UZ obrazu.Kontrastní látky pro USG.Biologické účinky UZ.Historie využití NMR.Konstrukce a typy MR přístrojů.Spinový a precesní pohyb, Larmorova frekvence.Principy vzniku MR obrazu.T1, T2 a protondenzní obrazy.MR aniografie a kontrastní látky.Biologické účinky silných magnetických polí.Mamografické RTG přístroje a zobrazovací systémy, stereortaxe.RTG přístroje a zobrazovací systémy ve stomatologii.Historie a princip CT, generace CT přístrojů, konvenční, helikálnía multidetektorové CT.3D zobrazování, artefakty v CT obrazu, faktory ovlivňující dávku záření.Historie a principy vzniku UZ zobrazování.USG zobrazovací mody, UZ sondy. Doplerovská USG.Artefakty v UZ obrazu. Kontrastní látky pro USG. Biologické účinky UZ.Historie využití NMR. Konstrukce a typy MR přístrojů.Spinový a precesní pohyb, Larmorova frekvence.Principy vzniku MR obrazu. T1, T2 a protondenzní obrazy.MR aniografie a kontrastní látky. Biologické účinky silných magnetických polí

Získané způsobilosti

Student si osvojí látku v rozsahu sylabu. Důraz je kladen na pochopení konstrukce a funkce konkrétních zobrazovacích systémů.

Literatura

VÁLEK, V.; ŽIŽKA, J. Moderní diagnostické metody - III.díl, Magnetická rezonance. Brno, 1996. ŠMORANC, P. Rentgenová technika. 2. vyd. Pardubice : SPŠE a VOŠ, 264 s., 2005. ISBN 80-85438-19-4.ŠMORANC, P. Ultrazvukové diagnostické přístroje pro medicínu, přístroje pro litotripsi. Pardubice. Státní úřad pro jadernou bezpečnost. Požadavky na kontrolní a zkušební procesy v oblasti radiační ochrany v radiologii. Zobrazovací proces - panoramatické rentgeny - zkoušky provozní stálosti. Praha : SÚJB, 2007. Státní úřad pro jadernou bezpečnost. Požadavky na kontrolní a zkušební procesy v oblasti radiační ochrany v radiologii. Zobrazovací proces výpočetní tomografie - zkoušky provozní stálosti. Praha : SÚJB, 2004. Věstník MZ ČR, částka 2 z února 2007, doporučený standard při poskytování a vykazování výkonů screeningu nádorů prsu v České republice. Státní úřad pro jadernou bezpečnost. Zkoušky provozní stálosti - skiagrafická digitální pracoviště. Praha: SÚJB, 2009. Státní úřad pro jadernou bezpečnost. Zkoušky provozní stálosti - skiagrafická filmová pracoviště, skiaskopická pracoviště. Praha : SÚJB, 2009.

Požadavky

Splnění povinné 80% účasti na cvičeních, seminářích.

Garant

prof. MUDr. Antonín Krajina, CSc.

Vyučující

Mgr. Zdeňka Vilasová, Ph.D.Mgr. Zdeňka Vilasová, Ph.D.