Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Radioterapie I. (KIR / P3RDT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIR / P3RDT - Radioterapie I., Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Řízení buněčného cyklu. Kancerogeneze.Biologie zhoubných nádorů.TNM klasifikace, histologická klasifikace nádorů.Epidemiologie zhoubných nádorů, Národní onkologický registr.Multidisciplinární onkologická léčba.Principy chemoterapie a biologické léčby.Organizace onkologické péče v České republice.Klíčové buněčné struktury z hlediska účinku záření. Reparace radiačního poškození.Radiosenzitivita a radiorezistence nádorů a zdravých tkání a faktory, které je ovlivňují.Vliv kyslíku. Repopulace, redistribuce, reoxygenace. Stochastickéa nestochastické účinky záření.Tolerance tkání a orgánů k ozáření.Ošetřování radiačních reakcí.Využití záření o vysokém lineárním přenosu energie.Radiobiologické modely.Klinické aplikace radiobiologických principů, frakcionace, konformní radioterapie, brachyterapie, radiosenzibilizátory a radioprotektiva, chemoradioterapie.Radiobiologie brachyterapie s nízkým a s vysokým dávkovým příkonem.Hypertermie a její využití.Protinádorová radioterapie v klinické praxi, radikální, paliativní, předoperační, pooperační.Principy radioterapie nezhoubných onemocnění.Charakteristiky fotonových, elektronových a korpuskulárních svazků záření z hlediska radioterapie.Expozice a dávka záření v radioterapii a jejich měření. Principy a struktura pracoviště pro brachyterapiiRadiační ochrana, legislativa pro pracoviště se zdroji ionizujícího záření.Využití simulátoru.Práce s plánovacím systémem.CT simulátor.Obsluha lineárního urychlovače.Fyzikální měření na lineárním urychlovači.

Získané způsobilosti

Studenti si osvojí vědomosti a dovednosti v rozsahu sylabu přednášek a cvičení a budou připraveni je aplikovat v klinické praxi radioterapie.

Literatura

PETERA, J. et al. Intraluminární brachyterapie. Praha: Galén, 2001. PETERA, J. et al. Obecná onkologie. Praha: Karolinum, 2005. ŠLAMPA, P.; PETERA, J. et al. Radiační onkologie. Praha: Galén, Karolinum, 2007. ŠLAMPA, P. et al. Radiační onkologie v praxi. Brno: Masarykův onkologický ústav, 2007. SOUMAROVÁ, R.; HOMOLA, L. Intersticiální brachytherapie. 1. vyd. MU Brno, Standardy radiační onkologie/radioterapie: www.srobf.cz, 2006. ISBN 20070913.NOVOTNÝ, J.; VÍTEK, P.; PETRUŽELKA, L. Klinická a radiační onkologie pro praxi. 1. vyd. Praha : Triton, 308 s., 2005.

Požadavky

Splnění povinné 80% účasti na cvičeních, seminářích.

Garant

prof. MUDr. Jiří Petera, Ph.D.

Vyučující

MUDr. David BukaIng. Jakub Greplprof. MUDr. Jiří Petera, Ph.D.MUDr. Igor Sirák, Ph.D.MUDr. Milan Vošmik, Ph.D.MUDr. David BukaIng. Jakub Greplprof. MUDr. Jiří Petera, Ph.D.