Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Radiologická fyzika a dozimetrie (KIR / P3RFD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIR / P3RFD - Radiologická fyzika a dozimetrie, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do studia jaderné a radiační fyziky, historický přehled.Fyzikální veličiny v mikrosvětě a makrosvětě, teorie relativity.Atom a jeho jádro, obecné charakteristiky radioaktivity.Radioaktivita radioaktivita,interakce a částic s látkou,záření jader, záření X.Interakce X s látkou, interakce dalších vybraných částic s látkou.Jaderné reakce.Aplikace IZ.Základy dozimetrie.Dozimetrické veličiny v radiační ochraně.Detekce IZ, statistický charakter měřených veličin.Plynové, scintilační a polovodičové detektory.Integrující dozimetrické metody, speciální metody detekce IZ.Seminář - Detektory IZ využívané v medicíně.

Získané způsobilosti

Student získá přehled o způsobech detekce a měření ionizujícího záření v různých podmínkách. V závěru předmětu řeší základní početní úlohy týkající se radioaktivity a dozimetrie, zná veličiny a jednotky používané v jaderné fyzice, rozlišuje jednotlivé typy ionizujícího záření a jejich interakce.

Literatura

KLENER, V. et al. Principy a praxe radiační ochrany. Praha : Azin CZ, 2000. ISBN 80-238-3703-6.ŠEDA, J.; PETR, I.; SABOL, J. Detektory ionizujícího záření. Praha : České vysoké učení technické v Praze, 1977. ŠEDA, J.; TROUSIL, J. Integrální dozimetrické metody. Praha : České vysoké učení technické v Praze, 1976.

Požadavky

Splnění povinné 80% účasti na cvičeních, seminářích.Splnění písemného testu nebo ústní zkoušky dle rozhodnutí garanta předmětu.

Garant

Ing. Linda Kašaová

Vyučující

Ing. Jakub GreplIng. Linda KašaováIng. Jakub GreplIng. Linda Kašaová