Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Angiografie a intervenční radiologie (KIR / P4AIR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIR / P4AIR - Angiografie a intervenční radiologie, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základy rentgenového zobrazování, problematika radiologické angiologie, základní anatomické znalosti cévního systému člověka, přístrojové vybavení angiografického sálu, diagnostické a terapeutické katétry k intervenčním výkonům.Možnosti záznamu angiografického vyšetření, konvenční rentgenologie, DSA, parametry nastavení angiografického stroje, vyšetřovací protokoly během angiografie, ovlivnění kvality záznamu a jeho postprocessing.Radiační hygiena, ochrana pacienta i personálu před nežádoucími účinky rentgenového záření, biologické dopady záření na člověka, kumulativní dávka, princip ALARA.Laboratorní vyšetření před intervenčními zákroky, možnosti přípravy pacienta před angiografickým či intervenčním zákrokem, premedikace u alergických pacientů, péče o pacienta po intervenčním zákroku.Základní přehled přístupových míst do cévního systému člověka, technika, Seldingerovské punkce, rizika katetrizace, komplikace po katetrizaci a péče o cévní přístup.Rentgenová anatomie supraaortálních větví zásobujících CNS, možnosti zobrazování, přehled intervencí na karotickém povodí, stenty, embolizace, průkaz mozkové smrti.Rentgenová anatomie větví hrudní a břišní aorty, specifika zobrazování koronárních tepen a jejich intervence, stenty a stentgrafty u výdutí aorty, zobrazování viscerálních tepen, průkaz krvácení do GIT, embolizační techniky tumorů ledvin a intervence při pánevním krvácení. Terapeutická trombolýza tepenných uzávěrů.Vyšetřovací postupy žilního systému člověka, diagnostické flebografie, syndrom pánevní kongesce, trombolýza hluboké pánevní trombózy, cévní malformace, portální hypertenze - TIPS.Nevaskulární intervence, základy navigované punkce, drenážní katétry, techniky drenáží patologických abscesových kolekcí obecně. Intervence na horním GIT, stenty a stentgrafty jícnu.Intervence na žaludku, PEG. Intervence na dolním GIT, stenty u tumorů tračníku, jejich problematika a možnosti intervenčního řešení akutní střevní neprůchodnosti.Intervenční postupy u obstrukcí biliárního systému, problematika stentů u maligních a benigních stenóz žlučových cest, odlehčující cholecystotomie. Problematika intervenčních výkonů dětského věku.Intervence na páteři, vertebroplastika, kořenové blokády a možnosti ovlivnění bolestí páteře, hemangiom v obratlovém těle a jeho léčba.Radiofrekvenční ablace tumorů jater a metastáz kolorektálního karcinomu.Přehled užívaného instrumentária, stenty, potahované stenty - stentgrafty, embolizační materiál a techniky. Dlouhodobý žilní přístup u onkologických pacientů, PICC, CICC, portové systémy.

Získané způsobilosti

Student je seznámen s technikami angiografie a metodikou práce během vyšetřování pacienta. Student bude schopen využít získané vědomosti a dovednosti v klinické praxi radiologického asistenta.

Literatura

ELIÁŠ, P. Angiologie. 1. vyd. Hradec Králové : Nucleus, 1999. ELIÁŠ, P. Intervenční radiologie. 1. vyd. Hradec Králové : Nucleus, 1998. KRAJINA, A.; PEREGRIN, J., H. Intervenční radiologie - miniinvazivní terapie. 1. vyd. Hradec Králové : Olga Čermáková, 2005. ISBN 80-86703-08-8.

Požadavky

Splnění povinné 80% účasti na cvičeních.

Garant

prof. MUDr. Antonín Krajina, CSc.

Vyučující

prof. MUDr. Antonín Krajina, CSc.Mgr. Jaroslav Stormprof. MUDr. Antonín Krajina, CSc.