Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Anatomie radiologická II. (KIR / P4ARD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIR / P4ARD - Anatomie radiologická II., Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Technika získávání axiálních skenů - základy CT a MR zobrazování, základní informace o dodatečném počítačovém zpracování obrazů.Radiologická anatomie CT a MR zobrazení neurokrania I.Radiologická anatomie CT a MR zobrazení neurokrania II.Radiologická anatomie CT a MR zobrazení páteře a míchy.Radiologická anatomie CT a MR zobrazení skeletu a měkkých tkání obličeje.Radiologická anatomie CT a MR zobrazení hrudníku.Radiologická anatomie CT, UZ a MR zobrazení břicha a pánve I.Radiologická anatomie CT, UZ a MR zobrazení břicha a pánve II.Pediatrická radiologická anatomie I., včetně UZ CNS, demonstracena skiagramech, CT, UZ a MR vyšetřeních.Pediatrická radiologická anatomie II., hrudník a břicho, demonstracena CT, MR a UZ vyšetřeních.Radiologická anatomie prsu a štítné žlázy, demonstrace na mamogramech, CT, MR a UZ vyšetřeních.Opakování, konzultace.Praktická interaktivní orientace na axiálních, sagitálních a koronárních obrazech CT a MR vyšetření mozku.Praktická interaktivní orientace na axiálních, sagitálních a koronárních obrazech CT a MR vyšetření skeletu neurokrania.Praktická interaktivní orientace na axiálních, sagitálních a koronárních obrazech CT a MR vyšetření páteře a míchy.Praktická interaktivní orientace na axiálních, sagitálních a koronárních obrazech CT a MR vyšetření skeletu a měkkých tkání obličeje a míchy.Praktická interaktivní orientace na axiálních, sagitálních a koronárních obrazech CT a MR vyšetření hrudníku.Praktická interaktivní orientace na axiálních, sagitálních a koronárních obrazech CT, UZ a MR vyšetření břicha a pánve I.Praktická interaktivní orientace na axiálních, sagitálních a koronárních obrazech CT, UZ a MR vyšetření břicha a pánve II.Praktická interaktivní orientace na axiálních, sagitálních a koronárních obrazech CT, UZ a MR vyšetření skeletu a CNS v pediatrii.Praktická interaktivní orientace na axiálních, sagitálních a koronárních obrazech CT, UZ a MR vyšetření hrudníku a břicha v pediatrii.Praktická interaktivní orientace na axiálních, sagitálních a koronárních obrazech CT, UZ a MR vyšetření prsu a štítné žlázy a na mamogramech.Praktická interaktivní orientace, zápočtový test.

Získané způsobilosti

Studenti si osvojí znalosti nutné k práci s fyziologickými a základními patologickými obrazy anatomických orgánů a struktur zobrazených radiologickými postupy v takovém rozsahu, aby byli schopni určit, která anatomická struktura byla zobrazena, a byli schopni popsat pomocí příslušné terminologie její jednotlivé části. Studenti budou také schopni orientovat se v anatomických obrazech těla, v konvenční skiaskopii a skiagrafii, ultrazvukové diagnostice, angiografii, výpočetní tomografii a magnetické rezonanci včetně případných 3D zobrazovacích systémech, dále v 3D plánovacích systémech pro radioterapii a také v základní orientaci v obrazech nukleární medicíny.

Literatura

NEUWIRTH, J.; RYDH, A.; REINMULLER, R.; ADLA, T.; SUCHÁNEK, V. Anatomia Neuro Radiologica Basalis. Praha-Umea-Graz: Triton, 2006. NEUWIRTH, J.; RYDH, A.; REINMULLER, R.; ADLA, T.; SUCHÁNEK, V. Anatomia Radiologica Abdominalis Basalis. Praha-Umea-Graz: Triton, 2007. NEUWIRTH, J.; RYDH, A.; REINMULLER, R.; ADLA, T.; SUCHÁNEK, V. Anatomia Radiologica Musculosceletalis Basalis. Praha-Umea- Graz: Triton, 2007. NEUWIRTH, J.; RYDH, A.; REINMULLER, R.; ADLA, T.; SUCHÁNEK, V. Anatomia Radiologica Thoracica Basalis. Praha-Umea-Graz: Triton, 2008. DAUBNER, W. Feneisův obrazový slovník anatomie. Praha: Grada Publishing, 2007. SEICHERT, V. Malý anatomický atlas. Praha: ISV nakl., 2000. NAŇKA, O; ELIŠKOVÁ, E. Přehled anatomie. Praha: Galén, Karolinum, 2009.

Požadavky

Splnění povinné 80% účasti na cvičeních, seminářích. Splnění ústní zkoušky.

Garant

prof. MUDr. Pavel Eliáš, CSc.

Vyučující

MUDr. Dušan Spitzer, Ph.D., MBAMUDr. Dušan Spitzer, Ph.D., MBA