Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Radiační ochrana (KIR / P4RAO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIR / P4RAO - Radiační ochrana, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní pojmy a východiska radiační ochrany.Veličiny v radiační ochraně, odhady radiačního rizika.Principy radiační ochrany. Principy zabezpečování jakosti a ověřování parametrů ZIZ.Radiační ochrana a legislativa, dávkové limity.Radiační nehody, mimořádné události a jejich řešení.Způsoby ochrany pracovníků před zevním ozářením. Radiační ochrana při práci s otevřenými zářiči.Podmínky lékařského ozáření, radiační ochrana pacientaZdroje ionizujícího záření ( zdroje užívané v lékařství pro diagnostiku a terapii).Zdroje RTG záření, zdroje gama záření, lineární urychlovač, zdroje neutronů.18/1997 Sb. - tzv.Atomový zákon.Vyhláška 307/2002 Sb.Praktické výpočty v radiační ochraně.Zkoušky provozní stálosti ozařovačů v radioterapii.Monitorování osob a zkoušky rtg souprav.

Získané způsobilosti

Student je seznámen s hlavními aspekty práce s radionuklidy a řešením havarijních situací.

Literatura

Zákon č. 18/1997 Sb.. o mírovém využívání jaderné energie a ionizujícího záření (Atomový zákon), ve znění pozdějších předpisů. Vyhláška č. 146/1997 Sb. Vyhláška Státního úřadu pro jadernou bezpečnost o radiační ochraně, kterou se stanoví činnosti, které mají bezprostřední vliv na jadernou bezpečnost, a činnosti zvláště důležité z hlediska radiační ochrany, požadavky na kvalifikaci a odbornou přípravu, způsob ověřování zvláštní odborné způsobilosti. Vyhláška č. 307/2002 Sb.. Vyhláška Státního úřadu pro jadernou bezpečnost o radiační ochraně, ve znění pozdějších předpisů. Vyhláška č. 324/1999 Sb.. kterou se stanoví limity koncentrace a množství jaderného materiálu, na který se nevztahují ustanovení o jaderných škodách http://www.sujb.cz/docs/V50_97.pdf. Vyhláška č. 145/1997 Sb. o evidenci a kontrole jaderných materiálů a o jejich bližším vymezení, ve znění vyhlášky č. 316/2002 Sb. Vyhláška č. 319/2002 Sb.. o funkci a organizaci celostátní radiační monitorovací sítě, ve znění vyhlášky č. 27/2006 Sb. Vyhláška č. 144/1997 Sb.. o fyzické ochraně jaderných materiálů a jaderných zařízení a o jejich zařazování do jednotlivých kategorií, ve znění vyhlášky č. 500/2005 Sb. http://www.sujb.cz/docs/V145_97.pdf. Směrnice rady 97/43/EURATOM. O ochraně osob před riziky vyplývajícími z ionizujícího záření v souvislosti. Vyhláška č. 419/2002 Sb.. o osobních radiačních průkazech. Vyhláška č. 318/2002 Sb.. o podrobnostech k zajištění havarijní připravenosti jaderných zařízení a pracovišť se zdroji ionizujícího záření a o požadavcích na obsah vnitřního havarijního plánu a havarijního řádu (ruší vyhlášku č. 219/1997 Sb.), ve znění vyhlášky č. 2/2004 Sb.

Požadavky

Splnění povinné 80% účasti na cvičeních, seminářích.

Garant

prof. RNDr. Jiřina Vávrová, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Jiřina Vávrová, CSc.prof. RNDr. Jiřina Vávrová, CSc.