Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zdravotnické informační systémy (KIR / P7ZIN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIR / P7ZIN - Zdravotnické informační systémy, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do zdravotnické informatiky.Funkční celky a moduly NIS a jejich vazby, přínosy NIS.Správa systému, konfigurace a číselníky.Evidence pacientů, pacientská administrativa a povinné výkazy, ÚZIS, NZIS, registry (ambulantní i lůžková).Elektronický pacientský záznam (EPR), volná a formalizovaná dokumentace, související legislativa, dostupnost, evidence Dg.Specifika EPR ve vybraných odbornostech (intenzivní péče, porodnictví a neonatologie, stomatologie,?).Medikace a preskripce, lékový řetězec (lékárna, sklady na odděleních).Řízení Workflow s využitím NIS, požadavky, objednávky, diář.Laboratorní komplement, objednávání, práce s výsledky, automatizace s využitím čárového kódu a dalších technologií.Zobrazovací komplement, požadování vyšetření, práce s výsledky, uložení a zobrazení obrazové informace (PACS).Vykazování a fakturace péče s podporou NIS, výkonový a DRG systém, grouper.Výzkum a další zpracování dat, databáze a expertní systémy.Provozní a ekonomické systémy, systémy pro podporu manažerského rozhodování.Regionální zdravotní IS a jeho komponenty, ambulantní IS, využití pro řízení zdravotní péče, komunikace mezi systémy.Zavádění a zajištění provozu NIS, základ technického řešení NIS, supervize, outsourcing.

Získané způsobilosti

Student bude schopen plánovat a organizovat využití a rozvoj NIS na svém pracovišti, kvalifikovaně posuzovat dopad zavedení jednotlivých jeho oblastí i v rámci celého zařízení a v neposlední řadě též NIS samostatně obsluhovat a své zkušenosti předávat.

Literatura

BERGER J. Informatika v klinické praxi pro lékaře a klinické biology. Praha, Grada 1993 s. 418. ZÁMEČNÍK M. Výběr a provozování nemocničních informačních systémů. Praha, IDVPZ 1999. MOLNÁR Z. Efektivnost informačních systémů. Praha. Grada 2001 s. 180. VLČEK J., MACEK K., MÜLLEROVÁ H. Farmakoepidemiologie, Farmakoekonomika, Farmako-informatika. Praha, Panax 1999 s. 82. UČEŇ P. Metriky v informatice: příručka pro manažery a informatiky. Praha, Grada 2000 s. 136. Nemocniční informační systémy ve výuce informatiky na lékařských fakultách. Chudobín u Olomouce 15. - 16. června 2000, (sborník). Praha, Stapro 2000 s. 104.

Požadavky

Splnění povinné 50% účasti na cvičeních, seminářích.Splnění písemného testu nebo ústní zkoušky dle rozhodnutí garanta předmětu.

Garant

Ing. Petr Jelínek

Vyučující

Ing. Petr JelínekIng. Petr Jelínek