Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Spec. oš. v radiol. a onkolog. (KIR / P8TRP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIR / P8TRP - Spec. oš. v radiol. a onkolog., Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Rozdělení radiologických metod. Kontrastní látky užívané v diagnostice, nežádoucí reakce na ně. Zásady péče o nemocné při těchto příhodách.Obecná onkologie - karcinogeneze, charakteristika růstu nádoru, nádorová nomenklatura. Přehled rizikových faktorů vzniku tumorů, zásady primární prevence a časné detekce maligních onemocnění.Statistické metody v onkologii, hodnocení výsledků léčby.Základní léčebné metody v onkologii - chirurgie, radioterapie, chemoterapie, bioterapie. Komplikace protinádorové léčby, rizikové faktory, způsoby ošetřovatelské péče o nemocné.Kvalita života u onkologicky nemocných, prevence a zvládání zhoršení kvality života u onkologicky nemocných. Lázeňskáa rekondiční péče.Zdroje ionizujícího záření v radioterapii. Ochrana před vlivy ionizujícího záření. Legislativa v oblasti radiační ochrany, odpovědnost při využívání zdrojů ionizujícího záření. Bezpečnost při práci s cytostatiky.

Získané způsobilosti

Studující zná obecnou a specifickou problematiku nádorových onemocnění včetně diagnostiky, léčby a zásad u onkologicky nemocných. Studující zná základní rozdělení radiologických metod a orientuje se v problematice ochrany před vlivy ionizujícího záření včetně platné legislativy vztahující se k tomuto tématu.

Literatura

VORLÍČEK J, ABRAHAMOVA J, VORLÍČKOVÁ H. Klinická onkologie pro sestry. 2. přeprac. vyd. Praha: Grada Publishing, 2012. VORLÍČEK J. Onkologie. 1. vyd. Praha: Triton, 2012. KLENER P a kol. Základy klinické onkologie. 1. vyd. Praha: Galén, 2011. TRACHTOVÁ E, TREJTNAROVÁ G, MASTILIAKOVÁ D. Potřeby nemocného v ošetřovatelském procesu. 3. nezměněné vyd. Brno: NCO NZO, 2013. VOMÁČKA J. Zobrazovací metody pro radiologické asistenty. 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého, 2012.

Požadavky

Splnění povinné 80% účasti na přednáškách.Splnění písemného testu nebo ústní zkoušky dle rozhodnutí garanta předmětu.

Garant

doc. MUDr. Jaroslav Vaňásek, CSc.