Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Př. tech.,spec. oš. v radiol. a onkolog. (KIR / P8TRS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIR / P8TRS - Př. tech.,spec. oš. v radiol. a onkolog., Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Rozdělení radiologických metod. Zopakování fyzikálních podstat. Ochrana před ionizačním zářením. Kontrastní látky užívané v diagnostice, nežádoucí reakce na ně. Zásady ošetřovatelské péče při těchto příhodách.Skiagrafie a skiaskopie, (technika vyšetření, příprava pacienta na vyšetření a péče o pacienta po něm). Výkaznictví pro vyúčtování zdravotní péče. Základy dokumentace, archivace.Složitější skiaskopicko - skiagrafické metody s aplikací kontrastní látky parenterálně.Ultrazvuková diagnostika.Vyšetření CT a magnetickou rezonancí, příprava pacientů na ně, péče o pacienty při vyšetřeních a po nich, základní kontraindikace vyšetření.Vyšetření mamografické. Radiologické aspekty psychologie pacienta, péče o dítě, o osoby staré či stižené handicapem. Úloha ošetřovatelské péče při prevenci a zvládání reakce z iatrogenního "diagnostického šoku". Psychosociální důsledky nevhodného chování a jednání.Obecná onkologie: karcinogeneze, charakteristika růstu nádoru, nádorová nomenklatura.Přehled rizikových faktorů vzniku tumorů, zásady primární prevence a časné detekce maligních onemocnění (sekundární prevence).Statistické metody v onkologii, hodnocení výsledků léčby.Základní léčebné metody v onkologii (chirurgie, radioterapie, chemoterapie, bioterapie - modifikátory biologické odpovědi, transplantace kostní dřeně).Komplikace protinádorové léčby - rizikové faktory, způsoby ošetřovatelské péče o nemocné s poruchami hybnosti, neuropatiemi, poruchami kožní integrity, myelosupresí, poruchami orgánů (nefrotoxicita, hepatotoxicita, kardiotoxicita, plicní fibróza).Snížení kvality života u onkologicky nemocných, shrnutí příčin a rizikových faktorů vzniku poruch, jejich diagnostika - škály hodnocení. Prevence a zvládání zhoršení kvality života u onkologicky nemocných. Lázeňská a rekondiční péče.Zdroje ionizujícího záření v radioterapii. Ochrana před vlivy ionizujícího záření. Bezpečnost při práci s cytostatiky.

Získané způsobilosti

Student zná principy skiagrafie, skiaskopie, CT vyšetření, ultrasonografie, mamografie, zná úskalí a komplikace jednotlivých vyšetření. Student umí připravit pacienta na tato vyšetření.Student zná problematiku karcinogeneze, problematiku rizikových faktorů vzniku nádorových onemocnění, zná jednotlivé léčebné metody v onkologii a jejich komplikace, zná problematiku včasné diagnostiky a screeningových programů.

Literatura

TRACHTOVÁ, E., a kol. Potřeby nemocného v ošetřovatelském procesu. 1. vyd. Brno : IDPVZ, 1999 s. 185. HRUBÁ, M., FLORETOVÁ, L., VORLÍČKOVÁ, H. Role sestry v prevenci a diagnostice nádorových onemocnění. 1. vyd. Brno : Masarykův onkologický ústav 2001, s.77. ADAMS B., HAROLD CE. Sestra a akutní stavy od A do Z. 1.vyd. Praha, Grada 1999, 488 s.

Požadavky

Splnění povinné 80% účasti na cvičeních, semináříchSplnění písemného testu

Vyučující

MUDr. Dušan Spitzer, Ph.D., MBAdoc. MUDr. Jaroslav Vaňásek, CSc.Mgr. Eva KoblížkováMUDr. Dušan Spitzer, Ph.D., MBA