Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vnitřní lékařství II. (KKO / K3VLG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKO / K3VLG - Vnitřní lékařství II., Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Refluxní nemoc jícnu, celiakální sprue a hemoroidy.Achalázie, divertikly jícnu.Nádory jícnu.Funkční žaludeční dyspepsie, Helicobacter pylori.Peptický vřed žaludku a duodena.Karcinom žaludku.Malabsorpční syndrom, coeliakální sprue, deficit laktázy.Dráždivý tračník, divertikly, hemeroidy.Nespecifické střevní záněty.Kolorektální karcinom.Záněty žlučníku a žlučových cest.Nádory žlučníku a žlučových cest.Ošetřovatelský proces u pacientů s onemocněním jícnu a žaludku.Ošetřovatelský proces u pacientů s onemocněním střev.Ošetřovatelský proces u pacientů s diagnózou kolorektální karcinom.Ošetřovatelský proces u pacientů s onemocněním žlučníku a žlučových cest.

Získané způsobilosti

Student získá základní vědomosti zásad péče v oboru gastroenterologie, hepatologie. Pochopí úlohy a význam ošetřovatelské péče u nemocných s těmito chorobami. Dovede aplikovat získané vědomosti v praxi. Je schopen posoudit individuální potřeby , plánovat, realizovat a hodnotit ošetřovatelskou péči v oblasti gastroenterologie, endokrinologie a hepatologie.

Literatura

Lukáš, K. a kol. Gastroenterologie a hepatologie pro zdravotní sestry. Praha: Grada, 2005. Šafránková, A., Nejedlá.M. Interní ošetřovatelství I.,II. Praha: Grada Publishing, 2006. Holubová, A.; Novotná H.; Marečková J. et al. Ošetřovatelská péče v gastroenterologii a hepatologii. Praha: Mladá Fronta, 2013. NAVRÁTIL, L. a kol. Vnitřní lékařství: pro nelékařské zdravotnické obory. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2008. Svačina, Š. a kol. Metabolický syndrom. Klener, P. a kol. Vnitřní lékařství. 3. vyd. Praha: Galén, 2009.

Požadavky

Splnění povinné 80% účasti na cvičeních, seminářích.Udělení zápočtu na základě účasti na přednáškách.Splnění ústní zkoušky.

Garant

MUDr. Petr Vyhnálek, Ph.D.

Vyučující

MUDr. Vladimír Pavlík, Ph.D.Mgr. Hana Ochtinská