Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Interní propedeutika (KKO / O2INP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKO / O2INP - Interní propedeutika, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Zdraví a nemoc, anamnéza.Subjektivní a objektivní příznaky.Základy fyzikálního vyšetření.Vyšetřovací metody, radiodiagnostika, vyšetření UZ, radionuklidové vyšetřovací metody, elektrografické metody, endoskopické vyšetřovací metody.Funkční vyšetření srdce a plic, trávicího ústrojí, ledvin, endokrinologická vyšetření.Sledování a měření fyziologických funkcí.Příprava pacienta k radiodiagnostickým vyšetřením a péče o pacienta po výkonu.Elektrografické vyšetřovací metody.Endoskopické vyšetřovací metody, příprava a péče o pacienty.Funkční vyšetření, příprava pacienta, postupy.

Získané způsobilosti

Student zná základní klinické pojmy, nejběžnější klinické příznaky a vyšetřovací metody. Bude schopen připravit a poučit pacienta před vyšetřením a pečovat o něj po vyšetření. Využívat znalostí anatomie, fyziologie a ošetřovatelství.

Literatura

Dítě, P. Endoskopické, funkční a morfologické vyšetření v gastroenterologii. 1. vyd. Brno, IDVPZ 1994, 146 s. (Povinné učivo v rozsahu s. 45-79). Fučík, M. a kol. Interní propedeutika. Interní propedeutika. Praha, Avicenum 1988, 332 s. (Povinné učivo v rozsahu s.13-28, 67-73, 136-137. Kubešová, H. Komplikace vnitřních chorob. vyd. Brno, IDVPZ 2000, 186 s. Válek, V. Moderní diagnostické metody, I. díl. Brno, IDV PZ 1996, 67 s. Chudáček, Z. Radiodiagnostika I. 1. vyd. Brno, IDV PZ 1995, 293 s. (Doporučené učivo v rozsahu s. 9-13, 264-289). Blaha, M. Vnitřní lékařství. I. díl. 1. vyd. Brno, IDVPZ 1997, 269 s. (Doporučené učivo v rozsahu s. 27-51).

Požadavky

Splnění povinné 80% účasti na cvičeních, seminářích.Splnění písemné zkoušky.

Garant

MUDr. Josef Hájek, CSc.