Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Oš. v ortopedii. Rehabilitační oš. (KKO / P3OPR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKO / P3OPR - Oš. v ortopedii. Rehabilitační oš., Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod, přehled základních anatomických znalostí, obvazy a operace v ortopedii.Degenerativní onemocnění kloubů.Degenerativní onemocnění páteře.Ortopedie dětského věku.Zánětlivé choroby pojiva, nádory pohybového aparátu.Poranění měkkých tkání a kloubů. Poranění kostí.Septická ortopedie, amputace.Ošetřovatelský proces u nemocných s degenerativním onemocněním kloubů - poranění kostí v ortopedii.Ošetřovatelský proces u nemocných s onemocněním páteře (edukace).Ošetřovatelský proces u nemocných s nádorovým a zánětlivým onemocněním pohybového aparátu.

Získané způsobilosti

Student zná klinické projevy, rizika a možnosti terapie onemocnění a úrazů pohybového aparátu s návazností na specifické problémy při jejich ošetřování.Student se seznámí s rehabilitací tělesně, duševně, nebo smyslově postižených pacientů s cílem udržet nebo znovu získat ztracené dovednosti, případně kompenzovat funkce trvale ztracené.

Literatura

Müller, I. Ortopedie pro zdravotní sestry. Brno, IDVPZ, 1993. Klusoňová, E., Pitnerová, J. ošetřování pacientů s těžkými poruchami hybnosti. Brno: IDPVZ 2000, 2000. Votava Jiří a kol. Ucelená rehabilitace osob se zdravotním postižením - učební texty UK v Praze. Praha: Karolinum, 2003. ISBN 80-246-0708-5.Sosna, A. Základy ortopedie. Praha: Triton, 2001. Pfeiffer, J. Ergoterapie. Praha: Rehab, 2001. Wendsche, P. a kol. Poranění páteře a míchy. Brno: IDPVZ, 1993. Dvořák, R. Základy kinezioterapie. Olomouc: Univerzita Palackého, 1996.

Požadavky

Splnění povinné 80% účasti na přednáškách.Splnění povinné 80% účasti na cvičeních, seminářích.Zpracování zadané písemné práce.Splnění písemného testu.

Garant

doc. MUDr. Jaroslav Pilný, Ph.D.

Vyučující

MUDr. Petr HozaMUDr. Milan PeřinaMUDr. Aleš ŠvarcMgr. Marie Holubová