Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetřovatelské postupy v intenzivní péči (KKO / P3OPZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKO / P3OPZ - Ošetřovatelské postupy v intenzivní péči, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Zajištění vstupu do cévního řečiště (centrální žilní katetr, intraoseální přístup, periferní žilní katetr, dialyzační katetr, kanylace arterie), eliminační metody.Zajištění dýchacích cest (dostupné pomůcky, asistence při intubaci), podávání kyslíku v přednemocniční péči a na ARO (zvlhčování, odsávání, bronchiální laváž).Tracheostomie příprava pomůcek, asistence a následná péče o tracheostomickou kanylu.Péče o invazivní vstupy.Monitorace pacienta v PNP a na ARO (arteriální katetr, měření intrakraniálního tlaku, středního arteriálního tlaku, tlaku v plicnici).Drenáže a punkce.Zajištění vstupu do cévního řečiště (centrální žilní katetr, intraoseální přístup, periferní žilní katetr, dialyzační katetr).Zajištění průchodnosti dýchacích cest (dostupné pomůcky, asistence při intubaci), podávání kyslíku v PNP a na ARO (zvlhčování, odsávání, bronchiální laváž).Tracheostomie příprava pomůcek, asistence a následná péčeo tracheostomickou kanylu.Péče o invazivní vstupy.Invazivní monitorace pacienta v PNP a na ARO arteriální katetr, měření intrakraniálního tlaku, středního arteriálního tlaku, tlaku v plicnici).Odběr arteriální krve a kanylace arterie (a.radialis, a. femoralis).Drenáže a punkce.

Získané způsobilosti

Absolvent musí teoreticky znát a umět správně provést speciální ošetřovatelské úkony, při dodržování ošetřovatelských standardů a při respektování individuálních potřeb pacienta. Zná a umí používat přístrojové a materiální vybavení nutné k jednotlivým odborným výkonům.

Literatura

ŠEVČÍK, J. Intenzivní medicína. Praha: Galén, 2014. REMEŠ, R. Praktická příručka přednemocniční urgentní medicíny. Praha: Grada, 2013. ŠEBLOVÁ,J., KNOR, J. a kol. Urgentní medicína v klinické praxi lékaře. Praha: Grada, 2013. DOSTÁL, P. Základy umělé plicní ventilace. Praha: Maxdorf, 2014.

Požadavky

- splnění povinné 85% účasti na praktických cvičeních- splnění povinné 80% účasti na teoretických přednáškách- splnění zápočtového testu- splnění teoreticko-praktické zkoušky- splnění zkoušky předmětu Ošetřovatelské postupy v 1. ročníku studia

Garant

Mgr. Jan Pospíchal

Vyučující

Mgr. Linda DvorskáMgr. Jindra Holeková, DiS.Mgr. Jan PospíchalMgr. Linda DvorskáMgr. Jindra Holeková, DiS.Mgr. Jan Pospíchal