Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pediatrie a neonatologie (KKO / P3PEN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKO / P3PEN - Pediatrie a neonatologie, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Systém prenatální péče v ČR.Vyšetřovací metody v prenatální péči.Úvod do předmětu pediatrie.Růst a vývoj zdravého dítěte.Vrozené vývojové vady, dědičnost.Fyziologický a patologický novorozenec.Choroby zažívacího ústrojí.Choroby žláz s vnitřní sekrecí a poruchy růstu.Choroby krve, srdce a krevního oběhu.Choroby svalů, kostí, revmatická onemocnění.Choroby dýchacího traktu.Choroby ledvin a močového ústrojí.Choroby nervového systému.Choroby imunitního systému.Choroby kůže.Alergická onemocnění a šok.Onkologická onemocnění v pediatrii.Vyšetřování v prenatální péči.Základy péče o novorozence.Výživa novorozenců a kojenců, kojení.Specifika péče o hospitalizované děti.Hodnocení růstu a vývoje, základy fyzikálního vyšetření.Preventivní prohlídky v dětském věku, očkování.Výživa dětí.Předoperační a pooperační péče, zvládání bolesti u dětí.Základy péče o děti s vybranými symptomy.

Získané způsobilosti

Studující se orientuje v systému prenatální péče v České republice a umí poskytovat základní péči o novorozence. Studující zná příčiny a projevy patologických stavů v pediatrii, které ohrožují život dítěte, diferenciální diagnostiku těchto stavů a poskytování přiměřené odborné pomoci při prvním kontaktu s dítětem.

Literatura

BAYER, M. Pediatrie. 1. vyd. Praha: Triton, 2011. HRODEK, O.; VAVŘINEC, J. a kol. Pediatrie. 1. vyd. Praha: Galen, 2002. SEDLÁŘOVÁ, P. Základy ošetřovatelské péče v pediatrii. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2008. LEBL, J. Klinická pediatrie. 1. vyd. Praha: Galen, 2012.

Požadavky

Splnění povinné 75% účasti na přednáškách.Splnění povinné 80% aktivní účasti na cvičeních.Splnění ústní zkoušky.

Garant

MUDr. Drahomíra Peřinová

Vyučující

Mgr. Markéta Moravcová, Ph.D.MUDr. Drahomíra PeřinováMgr. Lucie Sobotková