Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Urgentní medicína a medicína katastrof (KKO / P3UMK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKO / P3UMK - Urgentní medicína a medicína katastrof, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do urgentní medicíny, historie a vývoj ZZS a urgentních příjmů, koncepce.Definice medicíny katastrof, hromadná neštěstí.Současný stav, trendy a budoucnost ZZS.Organizace přednemocniční neodkladné péče (PNP).Organizace nemocniční neodkladné péče na urgentních příjmech nemocnic.Řízení PNP, organizační struktura.Výjezdové skupiny a posádky ZZS.Operační středisko ZZS.Operační středisko IZSPrávní problematika, právní odpovědnost.Základní právní předpisy, vyhlášky a normy.Povinnosti pracovníků v urgentní medicíně (UM).Vzdělávání a výzkumná činnost.Řetězec přežití, resp. smrt - definice.Neodkladná resuscitace, definice, terminologie, základní pojmy. ABCDE vyšetření.Základy polohování, imobilizace, vyprošťování, polohování, transport, imobilizace, fyzikální vyšetření, anamnéza, technika a přístrojové vybavení vozu ZZSFyzikální vyšetření, systematické vyšetření pacienta, odběr anamnézy, ABCDE vyšetření.Zajištění průchodnosti dýchacích cestMonitorace pacienta, podání farmak v PNPLéky užívané při neodkladné resuscitaciZajištění vstupu do cévního řečiště, nácvik neodkladné resuscitace na modelu dospělého a dítěte

Získané způsobilosti

Absolvent zná problematiku akutních stavů vznikajících v přednemocniční etapě / přednemocniční neodkladná péče / a současně má znalosti problematiky řešení těchto akutních stavů v nemocniční etapě / nemocniční neodkladné péče / Absolvent zná problematiku plánování, organizace a řízení záchranných akcí při hromadných neštěstích, katastrofách, za nevojenských a vojenských krizových situací.

Literatura

ERC Guidelines 2015, www.erc.edu. HANDL, Z. Externí transtorakální defibrilace a kardiostimulace. Brno: NCO NZO, 2011. KNOR, J.; MÁLEK, J. Farmakoterapie urgentních stavů. Praha: Maxdorf, 2014. POKORNÝ, J. Lékařská první pomoc. 2. vyd. Praha: Galén, 2010. FRANĚK, O. Manuál dispečera zdravotnického operačního střediska. 6. doplněné a opravené vydání, 2012. ŠTĚTINA, J. a kol. Zdravotnictví a integrovaný záchranný systém při hromadných neštěstích a katastrofách. Praha: Grada, 2014.

Požadavky

Minimálně 80 % účast na přednáškách a cvičeních z urgentní medicíny. Zápočet: Natočení videa rozšířené resuscitace ve dvojicích.Zkouška: Splnění písemného testu, nebo ústní zkoušky z urgentní medicíny.

Garant

MUDr. Jose Mauricio Dizon

Vyučující

MUDr. Jose Mauricio DizonMgr. Jindra Holeková, DiS.Bc. Karel Špendlíček