Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chirurgie a traumatologie (KKO / P4CHT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKO / P4CHT - Chirurgie a traumatologie, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Rozdělení chirurgie, specifika ošetřovatelské péče v jednotlivých podoborech chirurgie, chirurgický ošetřovatelský chorobopis,anamnéza a klinické vyšetřeníNozokomiální infekce a obrana proti nim, ošetřovatelský proces jako obrana proti nozokomiální infekci, ATB režimy na chirurgických odděleníchPerorální a parenterální výživa, chirurgická dietetika, enterální výživaOšetřovatelský proces před jednotlivými typy operací, režim na operačním sáleZásady pooperační monitorizace, pooperační péče, pooperační komplikace a jejich řešeníOšetřování urgentně nemocného nebo poraněného pacienta, poytrauma, organizace péče o poraněné a polytraumatizovanéLaparoskopická chirurgie, výhody, možnosti, principy, videoukázky, ošetřování nemocných po laparoskopických výkonechSpecifika pooperační ošetřovatelské péče po různých typech operačních výkonůOšetřovatelský proces u pacienta s dg.: polytraumaOšetřovatelský proces u pacienta s popáleninamiOšetřovatelský proces u pacienta po neurochirurgické operaciTraumatologie a ortopedie (obecné zásady, vybrané operace)Ošetřovatelský proces u pacienta po kardiochirurgických a cévních výkonechOšetřovatelský proces u pacienta s polytraumatemOšetřovatelský proces u pacienta po neurochirugických výkonechOšetřovatelský proces u pacienta se zlomeninamiOšetřovatelský proces u pacienta po operacích hrudníku

Získané způsobilosti

Absolvent zná a prakticky aplikuje základní poznatky z oblasti chirurgie hlavy a krku, neurochirurgie, endokrinochirurgie, hrudní chirurgie, břišní chirurgie, kardiochirurgie, cévní chirurgie, urologie, traumatologie, dětské chirurgie a plastické chirurgie.

Literatura

NEJEDLÁ, M. Fyzikální vyšetření pro sestry. 1. vyd. Praha : Grada Publishing, a. s., 2005. ISBN 978-80-247-1150-8.KUBICOVÁ, L´. a kol. Chirurgické ošetrovatel´stvo. Martin: Osveta, 152 s., 2005. ISBN 80-8063-176-X.Schumpelick, V. Chirurgie - stručný atlas operací a výkonů. Praha: Grada, 2013. Ferko, A. Chirurgie v kostce. Praha: Grada, 2002. ISBN 80-247-0230-7.Slezáková, L. a kol. Ošetřovatelství v chirurgii I, II. Tvrdek, M. a kol. Úvod do obecné chirurgie. 2. vyd. Praha: UK, 138 s., 2004. VESELSKÝ, Z. Vybr. kapitoly z urologie, vybr. aspekty oš.péče u nemocných s onemocněním horních a dolních močových cest. Gema Art Group, 2007. ISBN 987-80-86087-61-0.Pafko, P. et. al. Základy speciální chirurgie. 1. vyd. Praha: Galén, 385 s., 2008.

Požadavky

Splnění povinné 80% účasti na přednáškách.Splnění povinné 85% účasti na cvičeních, seminářích.Splnění písemné zkoušky.Splnění ústní zkoušky.

Garant

doc. MUDr. Jiří Šiller, Ph.D.

Vyučující

MUDr. Lukáš KohoutekMgr. Jindra Holeková, DiS.