Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geriatrie (KKO / P4GER)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKO / P4GER - Geriatrie, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Gerontologie, geriatrie, stárnutí, teorie ontogeneze.Involuční změny ve stáří.Psychika starého člověka a sociální aspekty ve stáří.Zvláštnosti chorob ve stáří.Zvláštnosti farmakologie ve stáří.Komplexní geriatrické hodnocení funkcí.Multikauzální geriatrické syndromy.Imobilizační syndrom.Demence a mírné kognitivní poruchy ve stáří.Specifika výživy ve stáři.Zdravotnická a sociální zařízení pro seniory.Specifika péče na geriatrickém oddělení.Hodnotící a měřící škály využívané v geriatrii.Komunikace se seniory.Nefarmakologické přístupy k seniorům s poruchami paměti.Edukace seniorů ve zdravotně sociální péči.Kvalita života u seniorů.

Získané způsobilosti

Studující zná charakteristické změny spojené se stárnutím, orientuje se v problémech seniorské psychiky a farmakologické specifičnosti. Studující zná projevy imobilizačního syndromu a chápe sociální aspekty stáří.

Literatura

KALVACH, Z.; ZADÁK, Z. a kol. Geriatrické syndromy a křehký pacient. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2008. SCHULER, M.; OSTER, P. Geriatrie od A do Z pro sestry. 1. vyd. Grada Publishing: Praha, 2010. TOPINKOVÁ, E. Geriatrie pro praxi. 1. vyd. Praha: Galen, 2005. KALVACH, Z.; ČELEDOVÁ, L.; HOLMEROVÁ, I. Křehký pacient a primární péče. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2012. ČEVELA, R.; KALVACH, Z.; ČELEDOVÁ, L. Sociální gerontologie. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2012. JIRÁK, R.; HOLMEROVÁ, I. a kol. Demence a jiné poruchy paměti. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2009. KLEVETOVÁ, D.; DLABALOVÁ, I. Motivační prvky při práci se seniory. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2008.

Požadavky

Splnění povinné 50% účasti na přednáškách.Splnění povinné 80% aktivní účasti na cvičeních.Splnění ústní zkoušky.

Garant

PhDr. Marie Macková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Ilona HolubováPhDr. Magda Taliánová, Ph.D.Mgr. Ilona HolubováPhDr. Magda Taliánová, Ph.D.