Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Interní obory (KKO / P4INO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKO / P4INO - Interní obory, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Subjektivní a objektivní příznaky.Vyšetřovací metody v kardiologii.Srdeční selhání, arytmie, synkopa.Akutní koronární syndromy, ischemická choroba srdeční.Arteriální hypertenze.Žilní trombóza a plicní embolie.Chlopenní vady, karditidy a kardiomyopatie.Tuberkulóza plicní a mimoplicní.Záněty dýchacích cest.Asthma bronchiale a chronická obstrukční plicní nemoc.Diabetes mellitus I., II. typu a jeho komplikace.Vředová choroba žaludku a duodena.Cholelithiáza, cholecystitida, pankreatitidy.Hepatitidy, jaterní cirhóza a portální hypertenze.Nespecifické střevní záněty.Nemoci ledvin, ledvinné selhání a dialýza.Hematologická onemocnění.Revmatologická onemocnění, metabolismus vápníku v těle a osteoporóza.Endokrinologická onemocnění.

Získané způsobilosti

Studující bude schopen hodnotit aktuální klinický stav u pacientů s chorobami interní povahy. Studující bude seznámen se standardními diagnostickými procedurami a postupy u vyšetřovacích metod.

Literatura

Rybka, J. a kol. Diabetologie pro sestry. Praha: Grada Publishing, 2006. Lukáš, K. a kol. Gastroenterologie a hepatologie pro zdravotní sestry. Praha: Grada, 2005. Šafránková, A.; Nejedlá, M. Interní ošetřovatelství I. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2006. ŠAFRÁNKOVÁ, A., NEJEDLÁ, M. Interní ošetřovatelství II. Praha: Grada Publishing, 2006. NAVRÁTIL, L. a kol. Vnitřní lékařství: pro nelékařské zdravotnické obory. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2008. Klener, P. a kol. Vnitřní lékařství. 3. vyd. Praha: Galén, 2009.

Požadavky

Splnění povinné 80% účasti na přednáškách.Udělení zápočtu na základě účasti na přednáškách.Splnění písemného testu nebo ústní zkoušky dle rozhodnutí garanta předmětu.

Garant

prof. MUDr. Jiří Kvasnička, CSc.

Vyučující

MUDr. Vladimír Pavlík, Ph.D.