Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Oš. v ortopedii. Rehabilitační oš. (KKO / P4OPR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKO / P4OPR - Oš. v ortopedii. Rehabilitační oš., Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Rehabilitace jako obor medicíny a jako základní složka sociálně zdravotního systému společnosti.Rahabilitace jako obor medicíny a jako základné složka sociálně zdravotního systému společnostiRehabilitační propedeutika - vymezení oboru, podstata, cíl, metodické zásady.Rehabilitační ošetřovatelství - podstataPolohování - základní typy, prevence dekubitů, kondiční cvičení.Poruchy správného držení těla /postury/, funkční poruchy hybné soustavy.Dýchání, dechová gymnastika. Péče o vylučování, pitný režim.Využití energií v léčebné rehabilitaci.Platné právní předpisy v oblasti rehabilitace v ČR.ICF a její praktické uplatnění v rehabilitaciPostupy zjišťování funkčního a pracovního potenciálu jedince. IWS. Spolupráce s ÚP.Kognitivní rehabilitace - pojem, základní postupy diagnostiky a terapie kognitivních funkcí.Ergodiagnostika a ergoterapie v léčebné oblasti rehabilitace.Sociální a předpracovní rehabilitace na lůžku (kontakt s rodinou, možnost). Otázka dobrovolných laických pracovníků na odděleních.Polohování pacienta a dechová gymnastika, kondiční cvičení, nácvik základních pohybových funkcí.Nácvik všedních činností a sebeobsluhy, výběr pomůcek.Modelové činnosti a možnosti vyšetřování v ergoterapii.

Získané způsobilosti

Student se seznámí s rehabilitací tělesně, duševně, nebo smyslově postižených pacientů s cílem udržet nebo znovu získat ztracené dovednosti, případně kompenzovat funkce trvale ztracené.

Literatura

Müller, I. Ortopedie pro zdravotní sestry. Brno, IDVPZ, 1993. Klusoňová, E.; Pitnerová, J. Rehabilitační ošetřovaní pacientů s těžkými poruchami hybnosti. Brno: NCO NZO, 2014. Votava Jiří a kol. Ucelená rehabilitace osob se zdravotním postižením - učební texty UK v Praze. Praha: Karolinum, 2003. ISBN 80-246-0708-5.Sosna, A. Základy ortopedie. Praha: Triton, 2001. Pfeiffer, J. Ergoterapie. Praha: Rehab, 2001. Wendsche, P. a kol. Poranění páteře a míchy. Brno: IDPVZ, 1993. Dvořák, R. Základy kinezioterapie. Olomouc: Univerzita Palackého, 1996.

Požadavky

Splnění povinné 80% účasti na přednáškách.Splnění povinné 100% účasti na cvičeních, seminářích.Splnění ústní zkoušky.

Garant

MUDr. Ivo Jáchym

Vyučující

MUDr. Ivo JáchymBc. Věra Kožená