Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vnitřní lékařství I. (KKO / P4VLS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKO / P4VLS - Vnitřní lékařství I., Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do předmětu pneumologie .Vyšetřovací metody v pneumologii.Plicní záněty.Tuberkulóza plicní a mimoplicní.Péče o nemocné se zánětlivými chorobami dýchacích cest.Asthma bronchiale.Chronická obstrukční plicní nemoc.Péče o nemocné s dušností, zvl. s bronchiální obstrukcí.Nádory plic a průdušek, boj proti kouření.Péče o onkologicky nemocné v pneumologii.Intersticiální plicní procesy,sarkaidóza, nemoci pohrudnice.Ošetřovatelský proces při vyšetřovacích metodách v pneumologii.Ošetřovatelský proces u nemocných s dechovou nedostatečností.Ošetřovatelský proces u nemocných s nespecifickými záněty dýchacích cest.Ošetřovatelský proces u nemocných s tuberkulózou plicní a mimoplicní.Ošetřovatelský proces u nemocných s astma bronchiale.

Získané způsobilosti

Student získá základní vědomosti zásad péče v oboru kardiologie a pneumologie a osvojí si schopnosti hodnotit EKG a rozpoznat závažné arytmie. Pochopí úlohy a význam ošetřovatelské péče u nemocných s těmito chorobami. Dovede aplikovat získané vědomosti v praxi. Je schopen identifikovat a posoudit individuální potřeby, plánovat, realizovat a hodnotit ošetřovatelskou péči v oblasti kardiologie a pneumologie.

Literatura

Sklenář, V. a kol. Aktuální otázky pneumologie a ftizeologie a péče o nemocné na oddělení TRN. 2. přeprac. vyd. Brno, IPVPZ 1996, 403 s. Šafránková, A.; Nejedlá, M. Interní ošetřovatelství I. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 284 s., 2006. ISBN 80-247-1148-6.Kolář, J. Kardiologie pro sestry intenzivní péče. 1. vyd. Praha, Akcenta 1999, 392 s. Klener, P. a kol. Vnitřní lékařství. 1. vyd. Praha: Galén, 1158 s., 2006. ISBN 978-80-7262-430-0.Gregor, P., Widimský, P. Kardiologie. Praha, Galen,1999 (Doporučené učivo v rozsahu s. 35 - 39, 349 - 393). Musil, J., Petřík, F. Pneumologie. 1. vyd. Praha, Galén 2000, 140 s.

Požadavky

Splnění povinné 50% účasti na přednáškách.Splnění povinné 80% účasti na cvičeních, seminářích.Zpracování zadané písemné práce.Splnění písemného testu.

Garant

prof. MUDr. Jiří Kvasnička, CSc.

Vyučující

MUDr. Marek SychraPhDr. Mgr. Ivana DukováMgr. Hana OchtinskáMgr. Květoslava Štěpánková