Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Báňská problematika (KKO / P5BAP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKO / P5BAP - Báňská problematika, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do problematiky.Zásady chování v dole, dýchací technika, druhy důlních nehod.Důlní neštěstí s velkým počtem poraněných, organizace zásahu při hromadném neštěstí.Doprava poraněných v důlních podmínkách, technika ošetření.Použití lék. přístrojů v dole, resuscitace v dole.Těžké zásahy v dole s několikahodinovým vyprošťováním poraněných.Smrtelné úrazy v dolech, spolupráce se soudním lékařstvím, pády do důlních jam, problematika ohledání.Rozbory záchranářů při důlních neštěstích.Exkurze do dolu, sfárání do dolu, zásady chování v dole.

Získané způsobilosti

Student zná typy důlních neštěstí, dovede pospat specifika práce záchranáře v důlních podmínkách, ovládá algoritmus správných postupů a zásady chování v dole.

Literatura

MAKARIUS, R. Memento důvolních nehod v českém hornictví. 1. vyd. Ostrava: Montanex, a.s., 2008. PAVELEK, Z. Monitoring of mine rescuers´ exposure to heat in an environment with the risk of explosion. Košice: Technická univerzita v Košiciach, Slovakia, 2014. PAVELEK, Z. Sylaby báňská záchranná v ČR v roce 2012. Ostrava: OKD, HBZS, a.s., 2012. FASTER P., MAKARIUS R., POŠTA V. a kol. Báňské záchranářství I. 1. vyd. Ostrava: Montanex, a.s., 2000. FASTER P., MAKARIUS R., POŠTA V. a kol. Báňské záchranářství II. 1. vyd. Ostrava: Montanex, a.s., 2004.

Požadavky

Splnění povinné 80% účasti přednáškách.Splnění povinné 100% účasti na cvičeních, seminářích.Splnění ústního testu.

Garant

Ing. Zdeněk Pavelek, Ph.D., MBA

Vyučující

MUDr. Radim KnoppIng. Zdeněk Pavelek, Ph.D., MBAMUDr. Radim KnoppIng. Zdeněk Pavelek, Ph.D., MBA