Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetřovatelská péče v pediatrii (KKO / P5PDI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKO / P5PDI - Ošetřovatelská péče v pediatrii, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Organizace a problematika současné pediatrie.Růst a vývoj zdravého dítěte.Hospitalizace dítěte. Charta práv hospitalizovaného dítěte.Výživa dítěte (kojení, vitamíny).Farmakoterapie v dětském věku.Choroby zažívacího ústrojí.Choroby žláz s vnitřní sekrecí a poruchy růstu.Choroby krevní, srdce a krevního oběhu.Choroby svalů, kostí, revmatická onemocnění.Choroby dýchacího traktu.Choroby ledvin a močových cest.Choroby nervového systému.Poruchy imunity a alergická onemocnění.Náhlé stavy v pediatrii a první pomoc (úrazy a otravy).Preventivní prohlídky v dětském věku, očkování.Umělá výživa kojence, příprava kojenecké stravy, zásady krmení dětí, mléčná kuchyně.Organizace práce na dětském oddělení. Problematika hospitalizace dětí, dokumentace, specifika ošetřovatelských postupů v pediatrii, zajištění bezpečnosti.Předoperační příprava a pooperační péče u dětí, zvládání bolesti. Herní terapie.Péče o děti s onemocněním dýchacích cest, horečkou a křečemi.Péče o děti s průjmem, zácpou, enkopretický režim.Péče o děti s enurézou, infekcí močových cest a ledvin.Péče o děti s diabetem mellitem.

Literatura

LEBL, J. A KOL. Klinická pediatrie. Praha: Galén, 2012. NANDA International. Ošetřovatelské diagnózy definice a klasifikace: 2012-2014. Praha: Grada, 2013. MAREČKOVÁ, J. Ošetřovatelské diagnózy v NANDA doménách. Praha: Grada Publishing, 2006. Hrodek, O.; Vavřinec, J. a kol. Pediatrie. Praha: Galén, 2002. MUNTAU, A. C. Pediatrie. Praha: Grada Publishing, 2014. Bayer, M. Pediatrie. Praha: Triton, 2011. KUDLOVÁ, E., MYDLILOVÁ, A. Výživové poradenství u dětí do dvou let. Praha: Grada Publishing, 2005. SLEZÁKOVÁ, L. A KOL. Ošetřovatelství v pediatrii. Praha: Grada Publishing, 2010. SIKOROVÁ, L. Potřeby dítěte v ošetřovatelském procesu. Praha: Grada Publishing, 2011. Lebl, J., Provazník, K. a kol. Preklinická pediatrie. Praha: Galén, 2007. ISBN 978-80-7262-438-6.LEIFER, G. Úvod do porodnického a pediatrického ošetřovatelství. Praha: Grada Publishing, 2004. SEDLÁŘOVÁ, P. a kol. Základní ošetřovatelská péče v pediatrii. Praha: Grada Publishing, 2007.

Požadavky

Splnění povinné 75% účasti na přednáškách.Splnění povinné 80% aktivní účasti na praktických cvičeních.Splnění písemného nebo ústního zkoušení dle rozhodnutí garanta předmětu.

Garant

MUDr. Drahomíra Peřinová

Vyučující

MUDr. Drahomíra PeřinováMgr. Helena PetržílkováMgr. Helena Petržílková