Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy malých klinických oborů (KKO / P5ZKL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKO / P5ZKL - Základy malých klinických oborů, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Anatomie a fyziologie sluchového analyzátoru.Symptomatologie, diagnostika a léčba zánětů ucha, nosu,vedlejších nosních dutin, hltanu a jejich komplikací.Symptomatologie, diagnostika a základy léčbyzhoubných nádorů v ORL.Dušnost a příčiny dušnosti z uzávěru horních cest dýchacích.Tracheotomie a laryngektomie.Traumatologie v ORL. Epistaxe.Úvod, poznámky z anatomie a fyziologie zrakového analyzátoru, základní poruchy.Zevní a nitrooční záněty.Katarakta a glaukom, oční úrazy.Oftalmochirurgie.Úvod do stomatologie- členění oboru, anatomie, fysilologie.Základy záchovné stomatologie, parodontologie, prevence, protetika, ortodoncie.Dentoalveolární chirurgie.Čelistní chirurgie, orofaciální traumatologie , onkologie.Anatomie a fyziologie kůže. Rozdělení kožních chorob. FotobiologieKožní choroby ze zevních příčin. Péče o pleť.Dermatomykózy, alergická onemocnění.Pohlavní choroby.Základní vyšetřovací metody v ORL.Péče o tracheální kanylu, odsávání z dýchacích cest.Příjem potravy jícnovou sondou.Základní oftalmologická vyšetření a ošetření.Zvláštní péče o dutinu ústní.Prevence zubního kazu.Fyzikální vyšetření kůže.Ošetřovatelská péče o chronické rány.

Získané způsobilosti

Student má základní znalosti z jednotlivých lékařských oborů a dovede je využít v praxi.

Literatura

KVAPILÍKOVÁ, K. Anatomie a embryologie oka. 1. vyd Brno : IDPVZ, 2000. JIRÁSKOVÁ, M. Dermatovenerologie. Praha : Karolinum, 2003. KRAUS, H. a kol. Kompendium očního lékařství. 1. vyd. Praha : Grada Publishing, 1997. HYBÁŠEK, I.;VOKURKA, J. Otorinolaryngologie. Praha : Karolinum, 2006. ISBN 80-246-1014-1.KLOZAR, J a kol. Speciální otorinolaryngologie. 1.vyd. Praha : Galen, 2005. ISBN 80-7262-346-X.KILIÁN, J. a kol. Stomatologie: pro studující všeobecného lékařství. 2. vyd. Praha : Karolinum, 2003. ISBN 80-246-0772-7.RESL, V. a kol. Učební texty pro bakalářské studium dermatovenerologie. Praha : Karolinum, 1997. MEJZLÍK, J.; POKORNÝ, K. Zevní zvukovod. 1. vyd. Havlíčkův Brod : Tobiáš, 2007. ISBN 80- 7311-092-5.

Požadavky

Splnění povinné 80% účasti na přednáškách.Splnění povinné 80% účasti na cvičeních, seminářích.Splnění ústní zkoušky.

Garant

MUDr. Jiří Lochman, Ph.D.prof. MUDr. Arnošt Pellant, DrSc.MUDr. David StuchlíkMUDr. Aleš Vrbacký

Vyučující

MUDr. Jiří Lochman, Ph.D.prof. MUDr. Arnošt Pellant, DrSc.MUDr. David StuchlíkMUDr. Aleš VrbackýMgr. Vít BlanařMgr. Ilona HolubováMgr. Lucie Chrudimská