Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Oš. péče o nemocné se stomiemi (KKO / P6OPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKO / P6OPS - Oš. péče o nemocné se stomiemi, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Koniotomie, tracheostomie, punkční dilatační tracheotomieKlinická a ošetřovatelská problematika.Ošetřovatelská péče o nemocného před a po provedení tracheostomie.Psychosociální aspekty nosičů tracheální kanyly.Klasická a punkční endoskopická gastrostomie.Klinická a ošetřovatelská problematika.Kolonostomie.Klinická a ošetřovatelská problematika.Problematika vývodu močových cest.Ošetřovatelská péče o nemocného před a po provedení gastrostomie.Psychosociální aspekty nemocných s gastrostomií.Ošetřovatelská péče o nemocného před a po provedení kolonostomie.Psychosociální aspekty nemocných s kolonostomií.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu musí student ovládat především požadavky kladané na ošetřovatelskou péči.

Literatura

ZEMAN, M.; KRŠKA, Z. a kol. Chirurgická propedeutika. 3. dopl. a přepr. vyd. Praha: Grada, 2011. Slezáková, L. a kol. Ošetřovatelství v chirurgii I, II. 1. vyd. Praha: Grada, 2010. HOCH J., LEFLER J. Speciální chirurgie. Praha: Maxdorf, 2001. ZACHOVÁ, V. a kol. Stomie. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2010. CHROBOK V., ASTL J., KOMÍNEK P. a spol.:. Tracheotomie a koniotomie. Praha: Maxdorf, 2004. VESELSKÝ, Z. Vybr. kapitoly z urologie, vybr. aspekty oš.péče u nemocných s onemocněním horních a dolních močových cest. Gema Art Group, 2007. ISBN 987-80-86087-61-0.

Požadavky

Splnění povinné 60% účasti na přednáškách.Splnění povinné 80% účasti na cvičeních, seminářích.Splnění písemného testu.Splnění písemného nebo ústního zkoušení dle rozhodnutí garanta předmětu.

Garant

prof. MUDr. Arnošt Pellant, DrSc.doc. MUDr. Jiří Šiller, Ph.D.

Vyučující

MUDr. Abdulbaset HafudaMUDr. Jan Mejzlík, Ph.D.doc. MUDr. Jiří Šiller, Ph.D.MUDr. Petr Vyhnálek, Ph.D.Mgr. Iveta ČernohorskáMgr. Romana Procházková