Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Oš. ve vybraných klinických oborech (KKO / P6OSD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKO / P6OSD - Oš. ve vybraných klinických oborech, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Anatomie a fyziologie sluchového analyzátoru, základní poruchy sluchu a jejich léčebné možnosti.Symptomatologie, diagnostika a léčba zánětů ucha, nosu, vedlejších nosních dutin, hltanu a jejich komplikací.Symptomatologie, diagnostika a základy léčby zhoubných nádorů v ORL.Dušnost a příčiny dušnosti z uzávěru horních cest dýchacích.Traumatologie v ORL. Epistaxe.Úvod, poznámky z anatomie a fyziologie zrakového analyzátoru, základní poruchy.Zevní a nitrooční záněty.Katarakta a glaukom, oční úrazy.Oftalmochirurgie.Úvod, anatomie, topografie zubu.Základy záchovné stomatologie.Stomatologická chirurgie.Základy protetické stomatologie. Prevence zubního kazu.Úvod do stomatologie - členění oboru, anatomie, fysiologie.Základy záchovné stomatologie, parodontologie, prevence, protetika, ortodoncie.Dentoalveolární chirurgie.Čelistní chirurgie, orofaciální traumatologie, onkologie.Anatomie a fyziologie kůže. Rozdělení kožních chorob.Kožní choroby ze zevních příčin. Péče o pleť.Dermatomykózy, alergická onemocnění.Fotobiologie.Pohlavní choroby.Demonstrace základních vyšetření v otorinolaryngologii (otoskopie, rinoskopie,faryngoskopie, laryngoskopie).Vyšetřování sluchu, demonstrace základních typů sluchadel.Ošetřovatelský proces u nemocného po tracheotomii a laryngektomii. Péče o tracheální kanylu, odsávání z dýchacích cest. Příjem potravy jícnovou sondou.Základní oftalmologická vyšetření a ošetření.Ošetřovatelský proces u nemocného po oční operaci.Základní stomatologická vyšetření a odběry materiálů.Ošetřovatelský proces u nemocného s ekzémem, lupénkou.Ošetřovatelský proces u nemocného s bércovým vředem.

Získané způsobilosti

Student získá základní přehled v oborech otorinolaryngologie, dermatovenerologie, oftalmologie a stomatologie.

Literatura

Kvapilíková K. Anatomie a embryologie oka. 1. vyd Brno, IDPVZ 2000, 206 s. (Povinné učivo v rozsahu s. 1-20). Jirásková M. Dermatovenerologie. Učební texty pro bakaláře. Praha, Karolinum 2003, 223 s. Kraus, H. a kol. Kompendium očního lékařství. 1. vyd. Praha, Grada Publishing 1997, 360 s. (Povinné učivo v rozsahu s. 23-48, 63-160, 161-172, 259. ASTL J. Otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku. 1. vyd. Praha, Karolinum 2002, 138 s. Adam, M. a spol. Základy stomatologické propedeutiky. Praha, Avicenum, 1979, 296 s. (Povinné učivo v rozsahu s. 23-74, 164-268). Vosmík, F. Dermatovenerologie. Praha, Karolinum 2001, 396 s. (Povinné učivo v rozsahu s. 24-42, 373-378). CHROBOK, V., ASTL, J., KOMÍNEK P. a spol.. Tracheotomie a koniotomie. Praha, Maxdorf ,, 2004. ISBN 80-7345-031-.Resl V. a kolektiv. Učební texty pro bakalářské studium dermatovenerologie. Praha,Karolinum, 1997, 138 s. Komínek, P., Chrobok, V., Astl. M et al. Záněty hltanu. Havlíčkův Brod nakl. Tobiáš, 2005. ISBN 80-7311-064-4.Komínek, P., Chrobok, V., Astl. M et al. Záněty hltanu. Havlíčkův Brod nakl. Tobiáš, 2005. ISBN 80-7311-064-4.

Požadavky

Splnění povinné 50% účasti na přednáškách.Splnění povinné 80% účasti na cvičeních, seminářích.Splnění písemného testu.

Garant

MUDr. Jiří Lochman, Ph.D.MUDr. Jan Mejzlík, Ph.D.MUDr. David StuchlíkMUDr. Aleš Vrbacký

Vyučující

MUDr. Jiří Lochman, Ph.D.MUDr. Jan Mejzlík, Ph.D.MUDr. David StuchlíkMUDr. Aleš VrbackýMgr. Ilona HolubováMUDr. Jiří Lochman, Ph.D.MUDr. Jan Mejzlík, Ph.D.MUDr. David StuchlíkMUDr. Aleš Vrbacký