Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální pediatrie (KKO / P6SOP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKO / P6SOP - Sociální pediatrie, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vývoj a pojetí sociální pediatrieSociální demografie, rodina a dítěPotřeby dítěte, význam rodiny v minulosti a současnostiÚmluva o právech dítěte, zákon o rodině.Genetické aspekty vývoje dítěteRodina, porucha rodiny ve vztahu k dítětiPsychické a sociální důsledky nemociÚrazy a vážné nemoci dítěteNáhradní rodinná péčeSyndrom CANRozvody a děti, návykové látky a dětiKrize současné rodiny?UNICEF a další mezinárodní organizace působící v této oblastiSimulované případové konference nad kazuistikami z praxí.Neziskový sektor v oblasti sociální pediatrie

Získané způsobilosti

Student zná sociální aspekty zdraví u dítěte, má přehled o rizikových faktorech ohrožujících zdraví. Orientuje se v související právní problematice. Dovede jednotlivé případy analyzovat a navrhovat možná řešení.

Literatura

LANGMEIER, J.; MATĚJČEK, Z. Psychická deprivace v dětském věku. Praha : Avicenum, 1973. MATOUŠEK, O. Rodina jako instituce a vztahová síť. Praha : Sociologické nakladatelství, 144 s, 1997. ISBN 80-85850-24-9.DUNOVSKÝ, J. Sociální pediatrie. Praha : Grada Publishing, 279 s, 1999. ISBN 80-7169-254-9.MATĚJČEK, Z. Co děti nejvíc potřebují. Praha: Portál, 2015. KUČERA, J. Populační teratologie. Praha: Avicenum, 1989. MATĚJČEK, Z. Psychologie nemocných a zdravotně postižených dětí. MATOUŠEK, O. a kol. Sociální práce v praxi. Praha : Portál, 2010. ISBN 80-7367-002-X.DUNOVSKÝ,J.;DYTRYCH, Z.; MATĚJČEK., Z. a kol. Týrané, zneužívané a zanedbávané dítě. Praha : Grada, 1995.

Požadavky

Splnění povinné 75% účasti na přednáškách.Povinná účast na všech seminářích. Každý student vypracuje jedno téma k sociální pediatrii a přednese ho na cvičení.

Garant

MUDr. Drahomíra Peřinová

Vyučující

MUDr. Drahomíra PeřinováMgr. Kateřina Kmentová