Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociálně právní ochrana dětí (KKO / P6SPD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKO / P6SPD - Sociálně právní ochrana dětí, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Uvedení do tématu, tématické zaměření jednotlivých přednášek. Historický vývoj společenského postavení dítětePojem, předmět a principy rodinného právaZákon o rodině. Úmluva o právech dítěteRodičovská zodpovědnost, vyživovací povinnostSociálně právní ochrana dětíPéče o děti vyžedující zvýšenou pozornostPoradenská a výchovná činnost v péči o děti a na úseku sociálně právní ochrany dětíVýchovná opatření a opatření na ochranu dětíNáhradní výchova. Problematika pěstounské péče v ČRVýkon ústavní výchovy nebo ochranné výchovy, preventivně výchovná péče ve školských zařízeníchSyndrom CANSeznámení s organizací praktických cvičení - scénářem. Rozdělení témat mezi jednotlivé studentyPrezentace jednotlivých zadání praktických úkolů dle přednášek, diskusePrezentace jednotlivých zadání praktických úkolů dle přednášek, diskuseDiskuse s pracovnicí OSPOD Magistrátu města PardubicPrezentace jednotlivých zadání praktických úkolů dle přednášek, diskusePrezentace jednotlivých zadání praktických úkolů dle přednášek, diskuseExkurze a diskuse na téma pěstounské péče Amalthea o.s. P/PardubicePrezentace jednotlivých zadání praktických úkolů dle přednášek, diskusePrezentace jednotlivých zadání praktických úkolů dle přednášek, diskuseExkurze a diskuse v \klokánku FOD PardubiceShrnutí, udělení zápočtu

Získané způsobilosti

Student je schopen aplikovat teoretické poznatky z obladti sociálně právní ochrany dětí v praxi zdravotně sociálního pracovníka.

Literatura

NOVOTNÝ, P. a kol. Nový občanský zákoník. Rodinné právo. Praha: Grada Publishing, 2014. PEMOVÁ,T., PTÁČEK, R. Sociálně-právní ochrana dětí pro praxi. Praha: Grada Publishing, 2012. Úmluva o právech dítěte (vyhlášena pod č. 104/1991 Sb.). Ústavní zákon č. 1/2003 Sb., Ústava České republiky ve znění pozdějších předpisů. Zákon 109/2002 Sb., o výkonu ústavní výchovy nebo ochranné výchovy ve školských zařízeních a preventivně výchovné péči ve školských zařízeních a o změně dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů. JANOUŠKOVÁ, K. Sborník studijních textů Metodické a koordinační dovednosti v sociálních službách. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě, Zdravotně sociální fakulta, katedra sociální práce, 2007. ISBN 978-80-7368-229-3.Kolektiv autorů. Syndrom CAN a způsob péče o rodinný systém. 1. vyd. Praha: IREAS, 229 s, 2007. ISBN 978-80-86684-47-5.

Požadavky

Splnění povinné 60% účasti na přednáškách.Splnění povinné 80% účasti na cvičeních, seminářích. Splnění ústní zkoušky.

Garant

Mgr. Kateřina Kmentová

Vyučující

Mgr. Kateřina KmentováMgr. Kateřina Kmentová