Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Urgentní medicína a medicína katastrof (KKO / P6UMK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKO / P6UMK - Urgentní medicína a medicína katastrof, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Alergické reakce, anafylaxe.Poruchy vnitřního prostředí v přednemocniční péči (diabetes mellitus, selhání ledvin, volumotrapie, náhradní roztoky).Intoxikace v přednemocniční péči - epidemiologie, diagnostika v terénu, nejčastější skupiny, klinika, diferenciální diagnostika, možnosti léčby.Neurologie v přednemocniční péči.Pediatrie v přednemocniční péči.Gynekologie a porodnictví z pohledu přednemocniční péči.Psychiatrie v přednemocniční péči.ORL v přednemocniční péči.Oftalmologie - úrazy oka a jejich ošetření.Infekční nemoci z pohledu přednemocniční péči.Ostatní akutní stavy v přednemocniční péči - tonutí, poraněnía onemocnění způsobené zvířaty.Urgentní stavy v pediatrii.Urgentní stavy v gynekologii.Urgentní stavy v neurologii.Urgentní stavy v ORL.Urgentní stavy v očním lékařství.Intoxikace.

Získané způsobilosti

Absolvent zná problematiku akutních stavů vznikajících v přednemocniční etapě / přednemocniční neodkladná péče / a současně má znalosti problematiky řešení těchto akutních stavů v nemocniční etapě / nemocniční neodkladné péče / Absolvent zná problematiku plánování, organizace a řízení záchranných akcí při hromadných neštěstích, katastrofách, za nevojenských a vojenských krizových situací.

Literatura

BYDŽOVSKÝ, J. Akutní stavy v kontextu. 1. vyd. Praha: Triton, 2008. BYDŽOVSKÝ, J. Diferenciální diagnostika nejčastějších symptomů. 1. vyd. Praha: Triton, 2010. Doporučené postupy společnosti urgentní medicíny a medicíny katastrof, www.urgmed.cz. KNOR, J.; MÁLEK, J. Farmakoterapie urgentních stavů. Praha: Maxdorf, 2014. DOBIÁŠ, V. Klinická propedeutika v urgentní medicíně. Praha: Grada Publishing, 2013. POKORNÝ, J. et al. Lékařská první pomoc. 2. přeprac. vyd. Praha: Galén, 2010. BULÍKOVÁ, T. Medicína katastrof. 1. vyd. Martin: Osveta, 2011. REMEŠ, R.; TRNOVSKÁ, S. a kol. Praktická příručka přednemocniční urgentní medicíny. Praha: Grada Publishing, 2013. DOBIÁŠ, V. Prednemocničná urgentná starostlivosť. ZEMAN, M. a kol. Speciální chirurgie. 2. dopl. a přepr. vydání Praha: Galén, 2006. ZEMAN M. et al. Speciální chirurgie. Praha, Galén. BYDŽOVSKÝ, J. Tabulky pro medicínu prvního kontaktu. 1. vyd. Praha: Triton, 2010. POKORNÝ J. et al. Urgentní medicína. Praha, Galén, 2004. ŠEBLOVÁ, J.; KNOR, J. a kol. Urgentní medicína v klinické praxi lékaře. Praha: Grada Publishing, 2013. DOBIÁŠ, V. Urgentní zdravotní péče. 1. vyd. Martin: Osveta, 2007. NAVRÁTIL, L. a kol. Vnitřní lékařství: pro nelékařské zdravotnické obory. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2008. ŠEVELA, K.; ŠEVČÍK, P. Akutní intoxikace a léková poškození v intenzivní medicíně. 2. akt. vydání Praha: Grada Publishing, 2011. BOGUSZAKOVÁ, J.; PITROVÁ, Š.; RŮŽIČKOVÁ, E. Akutní stavy v oftalmologii. Praha: Galén, 2006. Časopis pro neodkladnou lékařskou péči Urgentní medicína, Mediprax, s.r.o. Doporučené postupy společnosti urgentní medicíny a medicíny katastrof, www.urgmed.cz. ZADÁK, Z.; HAVEL, E. a kol. Intenzivní medicína na principech vnitřního lékařství. 1. vyd. Praha: Grada, 336 s, 2007. KOLÁŘ, J. a kol. Kardiologie pro sestry intenzivní péče. 4. dopl. a přepr. vyd. Praha: Galén, 2009. KAZDA, A. Kritické stavy, metabolická a laboratorní problematika. Praha: Galén, 2012. Kritické stavy v porodnictví. 2. vyd. Praha: Galén, 2012. POKORNÝ, J. a kol. Lékařská první pomoc. 2. dopl. a přepr. vydání Praha: Galén, 2010. KOČIŠ, J.; WENDSCHE, P. a kol. Poranění páteře. Praha: Galén, 2012. NAŇKA, O.; ELIŠKOVÁ, M. Přehled anatomie. 2. dopl. a přepr. vyd. Praha: Galén, 2009. DOBIÁŠ, V. Urgentná prednemocničná medicína. 2. dopl. a přepr. vydání, Martin: Osveta, 2010. KLENNER, P. a kol. Vnitřní lékařství. 4. přepr. a dopl. vydání Praha: Galén, 2011. KLENNER P. et al. Vnitřní lékařství. Praha, Galén, 2001. MÁLEK, J.; DVOŘÁK, A. a kol. Základy anesteziologie. 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy, www.lf3.cuni.cz, 2009.

Požadavky

Minimálně 80 % účast na přednáškách a cvičeních z urgentní medicíny. Zápočet: modelová situace z PNPZkouška: Splnění písemného testu, nebo ústní zkoušky z urgentní medicíny.

Garant

MUDr. Jose Mauricio Dizon

Vyučující

MUDr. Jose Mauricio DizonMgr. Jindra Holeková, DiS.Bc. Karel Špendlíček