Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Anestezie a analgezie v perioperační p. (KKO / P8AAP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKO / P8AAP - Anestezie a analgezie v perioperační p., Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Celková anestezie.Regionální anestezie a analgezie.Ambulantní anestezie a metody mírnění bolesti.Zajištění dýchacích cest a monitorace klientů během anestezie.Příprava klientů před anestezií - anesteziologické riziko, přístroje pro podávání anestezie.Farmakologie anestetik a analgetik. Komplikace anestezie.Specifika anestezie v gynekologii a porodnictví, pediatrii a gerontologii.Náplň práce (role) anesteziologické sestry.Úloha sestry na zotavovacím pokoji, úkoly sestry u ambulantní anestezie.Infúzní terapie, volumo a hemosubstituce.Příprava a asistence u celkové anestezie.Specifická ošetřovatelská péče o pacientku v anestezii.Pooperační analgezie, sledování, protokol léčby bolesti.Příprava a asistence u jednotlivých způsobů svodné anestezie.Zajištění průchodnosti dýchacích cest při anestezii a specializovaná oš. péče o dospělého pacienta se zajištěnými dýchacími cestami.Příprava, kontrola a údržba přístroje pro podávání anestezie.Přístrojové vybavení anesteziologického pracoviště na operačním sále.

Získané způsobilosti

Studující zná jednotlivé typy anestezie a principy analgezie v perioperační péči. Studující umí manipulovat s přístroji pro podávání anestezie a asistovat při podávání jednotlivých typů anestezie a analgezie.

Literatura

PAŘÍZEK, A. a kol. Analgezie a nestezie v porodnictví. 1. vyd. Praha: Galén, 2013. FEDORA, M. a kol. Dětská anesteziologie. 1. vyd. Brno: IDVZP, 2012. Málek, J.; Ševčík, P. Léčba pooperační bolesti. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 2009. POKORNÁ, A.; ŠTEFKOVÁ, I. Perioperační ošetřovatelská péče. 1. vyd. Praha: Galén, 2012. MÁLEK, J. a kol. Praktická anesteziologie. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2011. ISBN 978-80247-3642-6.KLEMENTA, B. a kol. Resuscitace ve světle nových guidelines. 1. vyd. Olomouc: Solen, 2011. ADAMUS a kol. Základy anesteziologie, intenzivní medicíny a léčby bolesti. 2. rozšíř. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého, 2012. LARSEN R. a kolektiv. Anestezie. 2. přeprac. vyd. Praha: Grada Publishing, 2004. ŠEVČÍK, P.; MATĚJOVIČ, M.; ČERNÝ, V.; CVACHOVEC, K; CHYTRÁ, I. Intenzivní medicína, vybrané kapitoly.. 2. vyd. Praha: Galén, 2014. Barash, P. G.; Cullen, B. F.; Stoelting a kol. Klinická anesteziologie. 6. vyd. Praha: Grada, 2015. CVACHOVEC, K. a kol. Sepse v intenzivní péči. Praha: Maxdorf, 2005.

Požadavky

Splnění povinné 60% účasti na přednáškách.Splnění povinné 85% aktivní účasti na cvičeních.Splnění písemného testu nebo ústní zkoušky dle rozhodnutí garanta předmětu.

Garant

MUDr. Magdalena Fořtová

Vyučující

MUDr. Norbert Barek