Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Spec. oš. v očním lékařství (KKO / P8OCL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKO / P8OCL - Spec. oš. v očním lékařství, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Anatomie oka a jeho adnex.Psychofyziologie vidění.Onemocnění víček a spojivky.Onemocnění slzného aparátu.Onemocnění rohovky a skléry.Onemocnění živnatky a sítnice.Onemocnění čočky a sklivce.Glaukom.Onemocnění očnice.Neurooftalmologie.Nádory oka a očních adnex.Refrakce a korekce refrakčních vad.Šilhání.Oko a celková onemocnění.Úrazy oka .Lasery v oftalmologii.Oftalmochirurgie.Péče o zrakově postižené.Zásady ošetřovatelské péče u nemocných po plastických operacích v oblasti orbity, víček, a po zevních a nitroočních operacích.Ošetřovatelská dokumentace a ošetřovatelské diagnózy v očním lékařství.Základní oftalmologická vyšetření a ošetření (zraková ostrost, přímá a nepřímá oftalmoskopie, nitrooční tenze, barvocit).Vedení chorobopisu, ošetřovatelské pozorování v oftalmologii, poučení pro nemocné a pro rodiče, reversy, protokol o úrazu, propouštěcí zpráva.Nácvik základních vyšetřovacích metod "na sobě"(opakování).Demonstrace speciálních vyšetření (biomikroskopie oka, stereooftalmoskopie).Péče o optické přístroje.Zhotovení očních štětiček a tampónků, monokulu-binokulu, vlhké oční komůrky.Ošetření poleptání oka.Účast na vizitě.Odebírání anamnézy, sepsání chorobopisu.Demonstrace vybraných rtg, CT a MRI snímků (základní projekce, poučné nálezy), demonstrace cizích těles v oftalmologii.Ambulantní provoz na očním oddělení.Demonstrace měření NT na automatickém tonometru.Příjem nemocného. Indikace a zásady odběru kultivace ze spojivkového vaku, komorové vody a sklivce Tihon.Operační sál na očním odd. (demonstrace očních nástrojů, aktivní zapojení do činnosti na operačním sále).Teoretické základy oční mikrochirurgie.Perimetrie a vyšetření oka na Javalově keratometru, refraktometru, Scheimpflugově kameře (praktické provedení).Proplach slzného kanálku, sondáž slzných cest.Schirmerův test.Výplach oka.Vyšetření nystagmu.Demonstrace elektrofyziol. vyšetření (VER).Demonstrace UZ biometrie oka.Základní pleoptická péče.Závěrečný seminář, diskuse, zápočet.

Získané způsobilosti

Student bude schopen plánovat, vést, hodnotit ošetřovatelský proces u pacienta v očním lékařství, využívat znalostí interdisciplinárních oborů (anatomie, fyziologie, ošetřovatelství) a své postupy bude umět zdůvodnit a obhájit v odborné i laické diskuzi. Zná klinické vyšetření oka, základní vyšetřovací metody, základní léčebné metody problematiku glaukomu, problematiku nádorového onemocnění oka, zná onemocnění jednotlivých částí oka, zná problematiku úrazů, problematiku šilhání, zná principy péče o zrakově postižené.

Literatura

KVAPILÍKOVÁ K. Anatomie a embryologie oka. Brno, IDPVZ 2000 s. 206. KRAUS H. a kol. Kompendium očního lékařství. Praha, Grada 1997 s. 360. GANONG W.F. Přehled lékařské fyziologie. Jinočany, H H 1998 s. 681 (107-124). Růžičková, E. Glaukom. Butterworth-Heinemann 1994 s. 514.

Požadavky

Splnění povinné 80% účasti na cvičeních, seminářích.Splnění písemného testu.Splnění ústní zkoušky.

Garant

MUDr. Jiří Lochman, Ph.D.

Vyučující

MUDr. Jiří Lochman, Ph.D.MUDr. Jiří Lochman, Ph.D.