Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Specializované oš. v otorinolaryngologii (KKO / P8ORL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKO / P8ORL - Specializované oš. v otorinolaryngologii, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Symptomatologie nemocí hltanu. Adenoidní vegetace.Anginy a faryngitidy. Indikace a kontraindikace tonzilektomie a adenotomie. Záněty parafaryngu a mediastina z ORL příčin.Symptomatologie nemocí nosu a VND. Furunkl nosu. Deformity nosního septa. Epistaxe.Akutní a chronické rýmy a rinosinustidy alergické rinopatie.Symptomatologie nemocí ucha. Nemoci zevního ucha.Akutní a chronické záněty středního ucha.Postižení sluchu hlukem, presbyakuze, socioakuze. Screening a dispenzarizace sluchových vad. Nedoslýchavý nemocný.Anatomie hrtanu a symptomatologie nemocí hrtanu. Stenozující záněty hrtanu. Indikace k tracheotomii, způsob provedení, komplikace. Psychociální aspekty trvalých nosičů tracheální kanyly.Zduření na krku (nemoci uzlin a měkkých tkání krku), diagnostika, diferenciální diagnostika léčba.Onkologie v ORLTraumatologie v ORL Polknutá a vdechnutá cizí tělesa. Poleptání polykacích cest (první pomoc, ošetřovatelská péče.Ošetřovatelské diagnózy a zásady ošetřovatelské péče u nemocných po operaci ucha, nosu a vedlejších nosních dutin, tonzilektomii, adenotomii a totální laryngektomii. Kompartment syndrom.Foniatrie a fonochirurgie.Bolest hlavy z otorinolaryngologických příčin. Nitrolební komplikace ORL původuLázeňská léčba v ORL, spotřební zdravotnický a zúčtovatelný zdravotnický materiál (SZM, SZM) v ORL, Stacionář a jedno denní péče v ORLSeznámení s klinickým pracovištěm. Činnost na operačním sále, ambulanci kliniky, vizita s lékařem, vyšetřování nemocných, odběr anamnézy, nácvik tracheostomie na modelu nebo kadaveru.

Získané způsobilosti

V průběhu praktických cvičení student zvládne základy otoskopie, faryngoskopie a rinoskopie, aktivně se zúčastní práce na lůžkovém oddělení, operačním sále a na ambulanci pracoviště a seznámí se s nácvikem koniotomie a tracheotomie na modelu event. na kadaveru.

Literatura

PELLANT, A. ŠKVRŇÁKOVÁ, J., MEJZLÍK, J. Ošetřovatelská péče při onemocněních a po operacích zevního zvukovodu. ASTL J. Otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku. 1. vyd. Praha, Karolinum 2002, 138 s. CHROBOK, V., ASTL, J., KOMÍNEK P. a spol.. Tracheotomie a koniotomie. Praha, Maxdorf ,, 2004. ISBN 80-7345-031-.Komínek, P., Chrobok, V., Astl. M et al. Záněty hltanu. Havlíčkův Brod nakl. Tobiáš, 2005. ISBN 80-7311-064-4.Komínek, P., Chrobok, V., Astl. M et al. Záněty hltanu. Havlíčkův Brod nakl. Tobiáš, 2005. ISBN 80-7311-064-4.V. CHROBOK, J.ASTL., P. KOMÍNEK. Tracheotomie a koniotomie. KOMÍNEK, P., CHROBOK, V., ASTL. M et al. Záněty hltanu.

Požadavky

Splnění povinné 80% účasti na cvičeních, seminářích.Splnění ústní zkoušky.

Garant

prof. MUDr. Arnošt Pellant, DrSc.

Vyučující

prof. MUDr. Arnošt Pellant, DrSc.prof. MUDr. Arnošt Pellant, DrSc.