Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Starý člověk ve zdraví a nemoci (KKO / P8PCH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKO / P8PCH - Starý člověk ve zdraví a nemoci, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Zákl. pojmy, epidemiologie, demografie, stárnutí v global. měřítku, zdravotní politika.Organizace služeb a péče, sociologie v kontextu stáří.Kvalita služeb, etické otázky v péči o seniory, právní problematika.Sociální problematika ve stáří, špatné zacházení se seniory.Koncept aktivního stárnutí, Active Ageing WHO, hodnocení funkčního stavu, posouzení soběstačnosti, potřeby péče.Gerontologická diagnostika, problémový přístup, pomocná vyšetření.Výživa a její poruchy, poruchy vnitřního prostředí.Akutní stavy zmatenosti, poruchy spánku, bolest, inkontinence.Kardiovaskulární systém ve stáří, respirační systém ve stáří, synkopa, instabilita, úrazy ve stáří.Zažívací trakt ve stáří, urogenitální a gynekologické poruchy ve stáří, hematologické poruchy.Muskuloskeletární systém ve stáří, neurologické syndromy, psychiatrická problematika.Metabolické a endokrinní sy, infekční onemocnění ve stáří, kožní onemocnění, ORL a oční problematika u starých nemocných.Management ran, imobilizační syndrom.Gerontologická anamnéza, zhodnocení základních pojmů, úvaha pomocných vyšetření, životní historie pacienta a její aplikace v komunikaci s pacientem, vyšetření funkčního stavu a soběstačnosti, aplikace jednotlivých testů, zhodnocení.Sociologická analýza života v instituci, v přirozeném prostředí, dotazníky kvality života, provedení hodnocení. Komunikace s pacientem a rodinným příslušníkem. Nácvik komunikace, videotrénink interakcí. Reminiscence.Geriatrické centrum a potřeby zdravých a nemocných seniorů: organizační aspekty,,SWOT"analýza, kvalita, etika, právo.Návštěva jednotlivých zařízení s ohledem na organizaci a management. Naplňování etickýcha právních zásad. Kvalita péče. Zpracování SWOT analýzy v těchto službách.Návštěva geronto-psychiatrické léčebny.Návštěva domova důchodců.Návštěva domu s peč. službou, peč.služba, domácí péče.Sociální práce, sociální oddělení magistrátu, sociální oddělení nemocnice, posouzení stavu azpracování žádosti, doporučení, sociální šetření, návrh řešení.Koncept aktivního stárnutí,podpora zdraví ve stáří, přednášky pro seniory, jejich předvedení apříprava, cvičení se seniory, pohybové aktivity.Nutrice, hydratace, dietní systém, příprava individuálního jídelníčku pro specifický problém akonkrétního pacienta.Enterální a parenterální výživa, zhodnocení stavu a pitného režimu,poruchy polykání.Hybnost, orientační vyšetření a analýza instability, popis typu chůze pacienta, preventivní opatření proti pádům, informování pacienta. Jednotlivé typy traumat a jejich management.Inkontinence, diferenciální diagnostika inkontinence, vhodnost dalších vyšetření,management, cvičení, kompenzační pomůcky.Péče o umírajícího pacienta, paliativní péče.Rehabilitační přístupy ve stáří, kompenzační pomůcky, ergoterapie ve stáří.Příprava podkladů pro státní úředníky, poslance, zhodnocení priorit v regionu, návrh rozvoje,péče, projekt zařízení.Management rány, praktická výuka.

Získané způsobilosti

Student zná komunikaci s pacientem, zná jednotlivá zařízení pečující od gerontologické pacienty, má přehled o péči v regionu, umí řešit jednotlivé komplikace a zdravotní problémy provázející péčí a léčbu gerontologických pacientů.

Literatura

KALVACH, Z. Geriatrické syndromy a geriatrický pacient. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2008. GROFOVÁ, Z. Nutriční podpora: praktický rádce pro sestry. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2007. HOLMEROVÁ I.; JURAŠKOVÁ B.; ZIKMUNDOVÁ K. Vybrané kapitoly z gerontologie. Praha : Gema, 2002, 110 s. PIDRMAN, V. Demence. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2007. KLUCKÁ, J.; VOLFOVÁ, P. Kognitivní trénink v praxi. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2009. NÉMETH, F.; DERŇÁROVÁ, L.; HUDÁKOVÁ, A. Komplexné geriatrické hodnotenie a ošetrovanie seniorov. Prešov : Prešovská univerzita v Prešově, 2011. KALVACH, Z. A KOL. Křehký pacient a primární péče. Praha : Portál, 2011. KOLEKTIV. Merck Manual of Geriatrics. Rahway : U.S.A, MSD Research Laboratories, 1995, s. 5-169. JANEČKOVÁ, H.; VACKOVÁ, M. Reminiscence. Praha : Portál, 2010.

Požadavky

Splnění povinné 75% účasti na přednáškách.Splnění povinné 85% účasti na cvičeních, seminářích.Splnění písemného testu.Splnění ústní zkoušky.

Garant

MUDr. Hana Poláková

Vyučující

MUDr. Hana PolákováMgr. Ilona HolubováMUDr. Hana Poláková