Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Spec. oš. péče o pac. s chr. ran. a def. (KKO / P8RAD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKO / P8RAD - Spec. oš. péče o pac. s chr. ran. a def., Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Epidemiologie, patofyziologie a klasifikace ran, faktory ovlivňující vznik a hojení chronických ran a defektů.Diagnostika ran, hodnotící škály.Léčba a ošetřování chronických ran, sanace spodiny rány, podpora hojení.Krycí materiály a jejich volba.Chirurgické intervence léčby diabetické nohy: angioplastika bércových tepen, revaskularizace diabetické nohy, amputační výkony. Možnosti protetické péče.Management hojení ran. Poradenská činnost a služby v oblasti hojení ran.Právní odpovědnost v péči o chronické rány.Kazuistiky.Praktický nácvik péče o pacienta s různými typy chronických nehojících se ran v klinických podmínkách (fyzikální vyšetření, klasifikace ran, použití hodnotících škál, dokumentace rány, převazy, volba vhodného krytí)Ošetřovatelský proces u pacienta s chronickou ránou.Edukace a poradenská činnost.

Získané způsobilosti

Student zná epidemiologii, patofyziologii, diagnostiku a léčbu chronických nehojících se ran. Zná standardizované postupy a prostředky zaměřené na prevenci a léčbu ran, včetně managementu a právní odpovědnosti v péči o chronické rány. Umí vyhodnotit faktory ovlivňující vývoj hojení rány, zhodnotit stav rány, volit vhodné krytí, plánovat péči, monitorovat a dokumentovat vývoj chronické nehojící se rány, edukovat pacienta a jeho rodinu. Použité postupy umí zdůvodnit a obhájit v odborné i laické diskuzi.

Literatura

POKORNÁ, A.; MRÁZOVÁ, R. Kompendium hojení ran pro sestry. 1. vyd., Praha: Grada Publishing, 2012. BUREŠ, I. Léčba rány. 1. vyd. Praha: Galén, 2006. JIRKOVSKÁ, A. a kol. Praktická pediatrie. 1. vyd., Praha: Maxdorf, 2011. STRYJA, J. Repetitorium hojení ran 2. 1. vyd., Semily: Geum, 2011. POSPÍŠILOVÁ, A.; ŠVESTKOVÁ, S. Léčba chronických ran. 1. vyd., Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, 2001. MIKULA, , J. ; MÜLLEROVÁ, N. Prevence dekubitů. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2008. TOŠENOVSKÝ, P.; ZÁLEŠÁK, B. Trofické defekty dolních končetin: diagnostika a léčba. 1. vyd. Praha: Galén, 2007.

Požadavky

Splnění povinné 50% účasti na přednáškách.Splnění povinné 80% účasti na cvičeních, seminářích.Splnění ústní zkoušky.

Garant

MUDr. Ivo BurešMUDr. Tomáš Daněk, Ph.D.Mgr. Romana Procházková

Vyučující

MUDr. Ivo BurešMUDr. Tomáš Daněk, Ph.D.Mgr. Romana ProcházkováMUDr. Ivo BurešMgr. Romana Procházková