Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Spec. oš. péče na oddělení ARO (KKO / P9ARO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKO / P9ARO - Spec. oš. péče na oddělení ARO, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Alternativní zajištění dýchacích cest.Neinvazivní x invazivní ventilace, nekonvenční ventilace.Zvláštnosti anestézie u dětí, těhotných a starých osob.Přístroje pro podávání anestézie.Monitorace v anestézii.Rozdíly anestézie u operací jednotlivých operačních oborů.Specifika svodné anestézie.Šokové stavy.SIRS, sepse.Multiorgánové selhání - prevence, dg, terapie.Monitorace u pacientů v kritickém stavu - hemodynamika, ICP, IAP.Eliminační metody.Výživa u kriticky nemocných.Transplantační program.Organizace zajištění kriticky nemocného pacienta.Polytrauma v intenzivní péči.Příjem kriticky nemocného pacienta - postup při jeho zajištění.Organizace ošetřovatelské péče na ARO.Pomůcky pro zajištění dýchacích cest - v anestézii i v resuscitační péči.Příprava k jednotlivým způsobům svodné anestézie.Novinky v KPR.Ventilátory.Kanylace artérie a centrálního žilního systému, péče o invazivní vstupy.Monitorace na ARO (hemodynamika, ICP, IAP).CRRT.Resuscitační lůžka, péče o dýchací cesty (inhalace, laváže, odsávání).Nozokomiální infekce - prevence, zajištění infekčního pacienta.Ambulance bolesti.Dezinfekce a sterilizace pomůcek na ARO.

Získané způsobilosti

Student zná zásady příjmu kriticky nemocného pacienta, organizace ošetřovatelské péče na ARO, principy zajištění dýchacích cest, principy monitorace a ventilace kriticky nemocných.

Literatura

ZADÁK, Z.; HAVEL, E. a kol. Intenzivní medicína na principech vnitřního lékařství. Praha: Grada, 2007. EVROPSKÁ RADA PRO RESUSCITACI. Kapesní vydání doporučených postupů v resuscitaci 2005 a nová doporučení z r. 2015 na stránkách ČRR www.resuscitace.cz. 2015. HANDL, Z. Monitorování pacientů v anesteziologii, resuscitaci a intenzivní péči. Brno: NCO NZO, 2007. Kapounová, G. Ošetřovatelství v intenzivní péči. Praha: Grada Publishing, 2007. MÁLEK, J. a kol. Praktická anesteziologie. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2011. ISBN 978-80247-3642-6.Kolektiv autorů. Sestra a urgentní stavy. Praha: Grada Publishing, 2009. LARSEN R. a kolektiv. Anestezie. 2. přeprac. vyd. Praha: Grada Publishing, 2004. ŠEVČÍK, P.; MATĚJOVIČ, M.; ČERNÝ, V.; CVACHOVEC, K; CHYTRÁ, I. Intenzivní medicína, vybrané kapitoly.. 2. vyd. Praha: Galén, 2014. Barash, P. G.; Cullen, B. F.; Stoelting a kol. Klinická anesteziologie. 6. vyd. Praha: Grada, 2015. CVACHOVEC, K. a kol. Sepse v intenzivní péči. Praha: Maxdorf, 2005.

Požadavky

Splnění povinné 60% účasti na přednáškách.Splnění povinné 85% účasti na cvičeních, seminářích.Splnění písemného testu.Splnění ústní zkoušky.

Garant

MUDr. Magdalena Fořtová

Vyučující

MUDr. Norbert BarekMUDr. Magdalena FořtováMUDr. Jiří MatyášMUDr. Jiří PařízekMUDr. Kateřina ŠnajdárkováMUDr. Norbert BarekMgr. Linda DvorskáMUDr. Magdalena FořtováMUDr. Kateřina Šnajdárková