Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Specializované oš. v diabetologii (KKO / P9DIA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKO / P9DIA - Specializované oš. v diabetologii, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obecné principy regulace glukózové homeostázy.Diabetes mellitus (DM) - epidemiologie, klinický obraz, diagnostika, klasifikace.DM typ 1 - patofyziologie, léčba inzulínem.DM typ 2 - patofyziologie, metabolický syndrom, léčba.Gestační diabetes a jeho léčba.Akutní a chronické komplikace diabetu.Onemocnění štítné žlázy a jejich léčba.Specializovaná ošetřovatelská péče o pacienty s DM, ošetřovatelský proces. Poradenská činnost. Individuální plán, hodnocení, dokumentaceDietní léčba diabetu.Edukace v diabetologii - selfmonitoring, léčba inzulínem a perorálními antidiabetiky, hypoglykémie, prevence komplikací.Pohybová aktivita - individuální plán, hodnocení, dokumentace.Podiatrická poradna - specializovaná ošetřovatelská péče při syndromu diabetické nohy.

Získané způsobilosti

Absolvent předmětu chápe základní principy regulace metabolismu glukózy, orientuje se v laboratorní diagnostice diabetu, zná akutní i chronické komplikace diabetu. Zná jednotlivé typy diabetu a jejich léčbu. Chápe specifika ošetřovatelského procesu u nemocných s diabetem, je schopen plánovat a vést ošetřovatelskou péči zaměřenou na individuální potřeby jedince, je připraven k realizaci edukační a poradenské činnosti u nemocných s diabetem.

Literatura

ZAMRAZIL, V.; PELIKÁNOVÁ, T. Akutní stavy v endokrinologii a diabetologii. Praha: Galén, 2007. ŠKRHA, J. Diabetologie. Praha: Galén, 2009. SVAČINA, P. Diabetologie. Praha: Triton, 2010. BARTOŠ, V.; PELIKÁNOVÁ, T. Praktická diabetologie. Praha: Maxdorf, 2011. BUREŠ J.; HORÁČEK, J. Základy vnitřního lékařství. Praha: Galén, 2003. LEBL, J.; PRŮHOVÁ, Š. A KOL. Abeceda diabetu : Příručka pro děti, mladé dospělé a jejich rodiče. Praha: Maxdorf, 2004. ISBN 80-7345-022-4.ANDĚL M. Diabetes mellitus a další poruchy metabolismu. Praha: Galén, 2001. RYBKA, J., ET AL. Diabetologie pro sestry. Praha: Grada Publishing, 2006. ISBN 80-247-1612-7.JIRKOVSKÁ, A. a kol. Syndrom diabetické nohy. Praha: Maxdorf, 2006.

Požadavky

Splnění povinné 50% účasti na přednáškách.Splnění povinné 80% účasti na cvičeních, seminářích.Zpracování zadané písemné práce.Splnění písemného testu.Splnění ústní zkoušky.

Garant

prof. MUDr. Jiří Kvasnička, CSc.

Vyučující

MUDr. Barbora DoležalováMUDr. Barbora DoležalováMgr. Kristýna Šoukalová