Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Spec. oš. v klinické hematologii (KKO / P9HEM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKO / P9HEM - Spec. oš. v klinické hematologii, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Anémie. Etiologie, klinický obraz, diagnostika, léčebné možnosti, dietoterapie, komplikace, prevence. Zásady hemosubstituce.Poruchy bílé krevní řady. Akutní a chronické leukémie. Zhoubné projevy nádorové proliferace.Myeloproliferativní onemocnění, obecná charakteristikaLymfoproliferativní onemocnění, symptomatologie,možnosti léčby.Transplantace kostní dřeně.Fyziologie krevního srážení-úvod, primární hemostáz. Trombocytopenie, symptomatologie poruch destičkových funkcí.Plasmatický koagulační systém, úloha fibrinolytického systému.Přirozené inhibitory krevního srážení, hyperkoagulační stavy, trombofílie.Akutní krvácivé stavy z vrozených a získaných příčin, diferenciální diagnostika, léčba.Protidestičkové léky, antikoagulační a tromolytická léčba,Laboratorní monitoring.Vyšetřovací metody v hematologii - krevní obraz, koagulační vyšetření, sternální punkce, trepanobiopsie. Základy odběru krve a kostní dřeně. Odběrový a punkční materiál.Ošetřovatelský proces u pacientů s koagulopathií, edukace.Rutinní a speciální koagulační vyšetření, interpretace koagulačních nálezů.Plánovaná ošetřovatelská péče o nemocné s poruchami krvetvorby.

Získané způsobilosti

Student zná patofyziologii, diagnostiku, léčbu a zásady ošetřovatelské péče u nemocných s vybranými hematologickými chorobami. Je schopen plánovat, realizovat a hodnotit ošetřovatelský proces s ohledem na jejich specifika. Je připraven k realizaci edukační a poradenské činnosti v této oblasti

Literatura

PENKA, M.; BULÍKOVÁ A. Hematologie a transfúzní lékařství II. Praha: Galén, 2012. PENKA, M.; BULÍKOVÁ, A. Neonkologická hematologie. Praha: Grada Publishing, 2009. VOKURKA, S. et. al. Ošetřovatelské problémy a základy hemoterapie: učební texty a ošetřovatelské intervence nejen pro sestry z oboru hematologie a onkologie. Praha: Galén, 2005. SLEZÁKOVÁ, L. a kol. Ošetřovatelství střední zdravotnické školy I. Praha: Grada, 2012. VOKURKA S. Základní hemato-onkologická onemocnění a jejich charakteristiky. Praha: Galén, 2008. PENKA, M. a kol. Krvácení. Praha: Grada, 2014.

Požadavky

splnění povinné 50% účasti na přednáškáchsplnění povinné 85% účasti na cvičeníchsplnění zadané písemné prácesplnění písemného testu

Garant

MUDr. Olga Erbenová

Vyučující

MUDr. Olga ErbenováMUDr. Kamila ŠnorováMUDr. Olga ErbenováEva TůmováMUDr. Kateřina Vosyková