Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Spec. oš. v klinické hematologii (KKO / P9KHE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKO / P9KHE - Spec. oš. v klinické hematologii, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Anemický syndrom, symptomatologie. Diferenciální diagnostika anémií.Léčba anemického syndromu, hemosubstituce a hemoterapie.Akutní a chronické leukémie. Zhoubné projevy nádorové proliferace.Myeloproliferativní syndrom, obecná charakteristika. Lymfoproliferativní onemocnění, symptomatologie.Možnosti léčby krevních malignit.Fyziologie krevního srážení-úvod, primární hemostáza, symptomatologie poruch destičkových funkcí.Plasmatický koagulační systém, úloha fibrinolytického systému.Akutní krvácivé stavy z vrozených a získaných příčin, diferenciální diagnostika, léčba.Přirozené inhibitory srážení, trombofilní stavy, rizikové faktory trombózy.Protidestičkové léky, antikoagulační a trombolytická léčba. Laboratorní monitoring.Vyšetřovací metody v hematologii,-krevní obraz, koagulační vyšetření, sternální punkce, trepanobiopsie.Odběrový a punkční materiál, použití a sterilizace.Ošetřovatelský proces u pacienta s koagulopatií, edukace.Rutinní a speciální koagulační vyšetření, interpretace koagulačních nálezůPlánovaná ošetřovatelská péče o nemocné s poruchami krvetvorby.Koagulace-analytická fáze vyšetření, vyšetření krvácivosti dle Dukeho.Rutinní a speciální koagulační vyšetření. Interpretace koagulačních nálezů.Aplikace transfúzních přípravků v porodnictví a gynekologii, komplikace hemoterapie, vedení dokumentace.Prevence TEN u těhotných s trombofílií, edukace. Antikoagulační léčba v šestinedělí.

Získané způsobilosti

Student zvládá postupy spojené s odběrem a analýzou biologických materiálů určených k vyšetření nebo aplikaci. Z hlediska patofyziologických jevů chápe komplexnost mechanismů spojených s celou řadou pozitivních i negativních zpětných vazeb, jejichž deregulace se projeví poruchou různých orgánů a systémů.

Literatura

PAŘÍZEK, A a kol. Kritické stavy v porodnictví. Praha: Galén, 2012. PENKA, M.; BULÍKOVÁ, A. Neonkologická hematologie. Praha: Grada Publishing, 2009. VOKURKA, S. a kol. Základní hemato-onkologická onemocnění a jejich charakteristiky. Praha: Galén, 2008. PENKA, M.; TESAŘOVÁ, E. Hematologie a transfúzní lékařství II. Praha: Grada, 2012. PENKA, M. a kol. Krvácení. Praha: Grada, 2014. VOKURKA S. et.al. Ošetřovatelské problémy a základy hemoterapie: učební texty a ošetřovatelské intervence nejen pro sestry z oboru hematologie a onkologie. 1. vyd. Praha: Galén, 2005. SLEZÁKOVÁ, A a kol. Ošetřovatesltví pro zdravotnické asistenty III. Praha: Grada, 2007.

Požadavky

Splnění povinné 50% účasti na přednáškách.Splnění povinné 80% účasti na cvičeních, seminářích.Splnění písemného testu.

Garant

MUDr. Olga Erbenová

Vyučující

MUDr. Olga ErbenováMUDr. Kamila ŠnorováMUDr. Olga ErbenováEva TůmováMUDr. Kateřina Vosyková