Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Specializované oš. v nefrologii (KKO / P9NHE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKO / P9NHE - Specializované oš. v nefrologii, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Anatomie a fyziologie ledvin. Symptomatologie renálních onemocnění.Vyšetřovací metody v nefrologii.Primární a sekundární onemocnění glomerulů.Nemoci tubulů.Vrozená onemocnění ledvin.Akutní a chronické selhání ledvin.Léčebné postupy u chronického selhání ledvin.Očišťovací metody krve. Principy hemodialýzy.Akutní a chronické komplikace hemodialyzační léčby.Peritoneální dialýza.Transplantace ledvin.Specializovaná ošetřovatelská péče zaměřená na pitný režim, výživu a pohybovou aktivitu.Specializovaná ošetřovatelská péče o pacienta léčeného eliminačními metodami.Fyzikální vyšetření sestrou, posouzení potřeb pacienta, stanovení ošetřovatelských problémů.Plán ošetřovatelských intervencí, edukace v režimových opatřeních a možnosti realizace. Poradenská činnost.

Získané způsobilosti

Student zná podstatu akutního a chronického selhání ledvin, vyšetřovací metody v nefrologii, teoreticky principy jednotlivých druhů dialýzy, včetně jejích komplikací. Dále zná prakticky způsoby přípravy na jednotlivé druhy dialýzy. Umí plánovat a vést ošetřovatelský proces u nemocných s onemocněním ledvin.

Literatura

Lachmanová, J. Očišťovací metody krve. Praha: Grada, 1999. TEPLAN, V. a kol. Praktická nefrologie. Praha: Grada Publishing, 2006. LACHMANOVÁ, J. Vše o hemodialýze pro sestry. Praha: Galén, 2008. SULKOVÁ S. Hemodialýza. Praha: Maxdorf, 2000. TESAŘ,V.; SCHUCK, O. a kol. Klinická nefrologie. Praha: Grada Publishing, 2006. BEDNÁŘOVÁ, V.; DUSILOVÁ SULKOVÁ, S. a kol. Peritoneální dialýza. Praha: Maxdorf, 2007.

Požadavky

Splnění povinné 50% účasti na přednáškách.Splnění povinné 85% účasti na cvičeních, seminářích.Splnění písemného testu.

Garant

MUDr. Roman Štilec, Ph.D.

Vyučující

MUDr. Kamil DvořákMUDr. Roman Štilec, Ph.D.MUDr. Monika VohradníkováMUDr. Jiří ProcházkaMUDr. Roman Štilec, Ph.D.