Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sp. oš. v neur., ortop. a rehabilitaci (KKO / P9NPA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKO / P9NPA - Sp. oš. v neur., ortop. a rehabilitaci, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cévní mozkové příhody.Zánětlivá onemocnění nervového systému.Degenerativní onemocnění. Nervosvalová onemocnění.Demyelinizační onemocnění.Extrapyramidová onemocnění.Epileptické syndromy.Anatomie pohybového aparátu, úvod do ortopedie, traumatologie.Degenerativní postižení kloubů, kloubní náhrady, artroskopie, onemocnění páteře.Zánětlivá poškození kloubů, nádory pohybového aparátu.Septická ortopedie. Dětská ortopedie.Hodnocení pracovního potenciálu, sebeobsluhy - metodya možnosti využití v praxi.Možnosti technické kompenzace snížených aktivit člověka (pomůcky, protetika, právní normy).Problém vertikalizace u různých typů postižení, teoretické možnosti jejich praktického využívání.Zásady ošetřovatelské péče u nemocných po ortopedických operacích, prevence imobilizačního syndromu.Specializovaná ošetřovatelská péče o pacienty neurologickým onemocněním.Fyzikální vyšetření sestrou v neurologii.Ošetřovatelský proces u pacientů s vybranými neurologickými chorobami, syndromy a symptomy.Edukace neurologicky nemocných.Specializovaná ošetřovatelská péče o pacienty na ortopedii.Fyzikální vyšetření sestrou v ortopedii.Ošetřovatelský proces u pacientů s vybranými ortopedickými stavy. Zásady ošetřovatelské péče u nemocných po ortopedických operacích, prevence imobilizačního syndromu.Edukace ortopedických pacientů.Polohování pacienta, Bobath koncept.Dechová gymnastika.Metodiky FIM, ADL.Testování sebeobsluhy, hodnocení zbytkového pracovního potenciálu.Kompenzační pomůcky - otestování pacienta, výběr, administrativní zajištění.

Získané způsobilosti

Student zná diagnostiku, léčbu a zásady ošetřovatelské péče u nemocných s vybranými chorobami nervového a pohybového systému, je schopen plánovat, realizovat a hodnotit ošetřovatelský proces s ohledem na jejich specifika. Je připraven k realizaci edukační a poradenské činnosti v této oblasti.

Literatura

EHLER, E. Neurologie. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2009. ISBN 978-80-7395-158-0.SEIDL, Z. Neurologie pro nelékařské zdravotnické obory. Praha: Grada Publishing, 2008. PFEIFER, J. Neurologie v rehabilitaci:pro studium a praxi. Praha: Grada Publishing, 2007. VOTAVA J. Ucelená rehabilitace osob se zdravotním postižením. Praha: Karolinum, 2003. ISBN 80-246-0708-5.KRIVOŠÍKOVÁ M. Úvod do ergoterapie. Praha: Grada Publishing, 2011. Sosna, A. Základy ortopedie. Praha: Triton, 2001. AMBLER, Z. Základy neurologie. Praha: Galén, 2006.

Požadavky

Splnění povinné 75% účasti na přednáškáchSplnění povinné 85% účasti na cvičeníchSplnění zadané písemné práceSplnění písemné/ústní zkoušky

Garant

doc. MUDr. Edvard Ehler, CSc.MUDr. Ivo Jáchymdoc. MUDr. Jaroslav Pilný, Ph.D.

Vyučující

doc. MUDr. Edvard Ehler, CSc.MUDr. Petr HozaMUDr. Ivo JáchymIrena BašníkováMgr. Monika BrunclíkováMUDr. Leona FormanováMUDr. Petr GeierMUDr. Petr HozaMUDr. Ivo JáchymBc. Věra KoženáMUDr. Alena MelekováMgr. Jitka Rusová, DiS.