Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetřovatelská péče o nem. se stomiemi (KKO / P9OPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKO / P9OPS - Ošetřovatelská péče o nem. se stomiemi, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Stomie na GIT - výživné, derivační, specifika péče, život pacienta se stomií na GIT. Klinická a ošetřovatelská problematika.Stomie ORL oblasti - koniotomie, tracheostomie, punkční dilatační tracheotomie. Klinická a ošetřovatelská problematika. Psychosociální aspekty nosičů tracheální kanyly.Urostomie. Klinická a ošetřovatelská problematika.Úvodní seminářOšetřovatelský proces a specifická ošetřovatelská péče o pacienta s břišní výživovou či derivační stomií, včetně psychosociální problematiky a edukace pacienta a rodiny.Ošetřovatelský proces a specifická ošetřovatelská péče o pacientas tracheostomií, včetně psychosociální problematiky a edukace pacienta a rodiny.Ošetřovatelský proces a specifická ošetřovatelská péče o pacientas břišní urostomií, včetně psychosociální problematiky a edukace pacienta a rodiny.

Získané způsobilosti

Student umí posoudit potřeby pacienta se stomií na GIT, urostomíí a tracheostomií. Zná komplikace stomií, pomůcky pro stomiky, životní styl stomiků, výživu, pitný režim, specifika fyzické aktivity a psychosociální problematiku, včetně spolupráce s kluby stomiků. Na základě znalostí dovede vytvořit plán ošetřovatelských intervencí a edukovat pacienty a jejich rodinu o režimových opatřeních a možnostech realizace.

Literatura

ZACHOVÁ, V. a kol. Stomie. Praha: Grada Publishing, 2010. MARKOVÁ, M. Stomie gastrointestinálního a močového traktu. Brno: NCO NZO, 2006. CHROBOK, V., ASTL, J., KOMÍNEK P. a spol. Tracheotomie a koniotomie. Praha: Maxdorf, 2004. MARKOVÁ, M.; FENDRYCHOVÁ, J. Ošetřování pacientů s tracheostomií. Brno: NCO NZO, 2006. ISBN 80-7013-445-3.HOCH, J., LEFLER, J. Speciální chirurgie. Praha: Maxdorf, 2001. LÚČAN, J. Stómie a stomici. Martin: P+M Turany, 2011. PAFKO, P. Základy speciální chirurgie. Praha: Galén, 2008.

Požadavky

Splnění minimální povinné 50% účasti na přednáškách.Splnění povinné 85% účasti na cvičeních, seminářích.Splnění písemného testu.

Garant

MUDr. Abdulbaset Hafudaprof. MUDr. Arnošt Pellant, DrSc.doc. MUDr. Jiří Šiller, Ph.D.MUDr. Petr Vyhnálek, Ph.D.

Vyučující

MUDr. Abdulbaset Hafudaprof. MUDr. Arnošt Pellant, DrSc.MUDr. Petr Vyhnálek, Ph.D.Mgr. Martina PitrováMgr. Romana ProcházkováMgr. Jana Škvrňáková, Ph.D.