Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Specializované ošetřovatelství na ARO (KKO / P9SOA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKO / P9SOA - Specializované ošetřovatelství na ARO, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Nové postupy v základní a rozšířené neodkladné resuscitaci.Pomůcky a přístroje v rozšířené neodkladné resuscitaci.Farmakoterapie a elektroimpulzoterapie v neodkladné resuscitaci.Alternativní zajištění dýchacích cest.Péče o klienty po neodkladné resuscitaci.Organizace zajištění kriticky nemocného klienta.Polytrauma v intenzivní péči.Invazivní vstupy.Zajištění dýchacích cest v intenzivní péči.Neinvazivní x invazivní ventilace, nekonvenční ventilace.Poruchy vědomí, skórovací schémata.Šok z pohledu anesteziologa.SIRS, sepse.Multiorgánové selhání - prevence, diagnostika, terapie.Monitorace v intenzivní péči u klientů v kritickém stavu- hemodynamika, ICP, IAP.Eliminační metody.Výživa u kriticky nemocných.Etické principy v intenzivní péči.Právní odpovědnost na ARO. Prevence pochybení.Transplantační medicína, péče o dárce orgánů.Příjem kriticky nemocného klienta - postup při jeho zajištění.Organizace ošetřovatelské péče na ARO.Pomůcky pro zajištění dýchacích cest - v anestézii i v resuscitační péči.Ventilátory.Kanylace artérie a centrálního žilního systému, péče o invazivní vstupy.Monitorace na ARO (hemodynamika, ICP, IAP, CRR).CRRT.Resuscitační lůžka, péče o dýchací cesty (inhalace, laváže, odsávání).Ambulance bolesti - praktikum.

Získané způsobilosti

Studující zná zásady příjmu kriticky nemocného klienta, organizace ošetřovatelské péče na ARO, principy zajištění dýchacích cest, principy monitorace a ventilace kriticky nemocných. Studující se orientuje v problematice právní odpovědnosti na odděleních ARO. Studující provádí ošetřovatelskou péči o kriticky nemocné klienty.

Literatura

ZADÁK, Z.; HAVEL, E. a kol. Intenzivní medicína na principech vnitřního lékařství. Praha: Grada, 2007. EVROPSKÁ RADA PRO RESUSCITACI. Kapesní vydání doporučených postupů v resuscitaci 2005 a nová doporučení z r. 2015 na stránkách ČRR www.resuscitace.cz. 2015. HANDL, Z. Monitorování pacientů v anesteziologii, resuscitaci a intenzivní péči. Brno: NCO NZO, 2007. Kapounová, G. Ošetřovatelství v intenzivní péči. Praha: Grada Publishing, 2007. MÁLEK, J. a kol. Praktická anesteziologie. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2011. ISBN 978-80247-3642-6.Kolektiv autorů. Sestra a urgentní stavy. Praha: Grada Publishing, 2009. LARSEN R. a kolektiv. Anestezie. 2. přeprac. vyd. Praha: Grada Publishing, 2004. ŠEVČÍK, P.; MATĚJOVIČ, M.; ČERNÝ, V.; CVACHOVEC, K; CHYTRÁ, I. Intenzivní medicína, vybrané kapitoly.. 2. vyd. Praha: Galén, 2014. Barash, P. G.; Cullen, B. F.; Stoelting a kol. Klinická anesteziologie. 6. vyd. Praha: Grada, 2015. CVACHOVEC, K. a kol. Sepse v intenzivní péči. Praha: Maxdorf, 2005.

Požadavky

Splnění povinné 60% účasti na přednáškách.Splnění povinné 85% účasti na seminářích a cvičeních.Splnění písemného testu.Splnění ústní zkoušky.

Garant

MUDr. Magdalena Fořtová

Vyučující

MUDr. Norbert BarekMUDr. Magdalena FořtováMUDr. Jiří MatyášMUDr. Jiří PařízekMUDr. Kateřina ŠnajdárkováMUDr. Norbert BarekMgr. Linda DvorskáMUDr. Magdalena FořtováMUDr. Kateřina Šnajdárková