Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Specializované oš. v otorinolaryngologii (KKO / V6ORL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKO / V6ORL - Specializované oš. v otorinolaryngologii, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Anatomie ucha. Symptomatologie ušních nemocí. Nemoci zevního ucha (cizí tělesa, ušní maz, furunkl zvukovodu)Akutní a chronický středušní zánět a jeho komplikacePostižení sluchu hlukem (Akutní a chronické akustické trauma) presbyakuze, socioakuze. Dispenzarizace sluchových vad.Anatomie a funkce nosu a vedlejších nosních dutin. Furunkl nosu. Traumatologie v ORL. Epistaxe.Katary horních cest dýchacích. Rýmy a rinosinusitidyAnatomie a funkce hltanu a jícnu. Záněty hltanu.Ošetřovatelská péče po adenotomii a tonzilektomii,Anatomie a symptomatologie nemocí hrtanu.Vady hlasu a řečiZáněty hrtanuKarcinom hrtanuOnkologie v ORL (osvěta, screening, dispenzarizace)Zduření na krku (diagnostika, diferenciální diagnostika, léčba)Bolest hlavy z otorinolaryngologických příčinDemonstrace základních vyšetřovacích metod (rinoskopie, laryngoskopie, otoskopie)Sluchová zkouška, základní druhy audiogramůVýplach uchaVestibulární vyšetřeníOšetření epistaxe,vaselinová přední tamponáda a zadní nosní tamponáda.Polknutá a vdechnutá cizí tělesa. Poleptání polykacích cest (první pomoc, ošetřovatelská péče).Tracheotomie a koniotomieOšetřovatelská péče o nemocného před a po provedení tracheostomie. Psychosociální aspekty nosičů tracheální kanyly

Získané způsobilosti

V průběhu praktických cvičení student zvládne základy otoskopie, rinoskopie, faryngoskopie a laryngoskopie. Prakticky zvládne odběr anamnézy, vyšetření sluchu, výplach ucha atd. Orientuje se v základních kompenzačních pomůckách pro pacienty s tracheostomií včetně edukace pacienta.

Literatura

ASTL J. Otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku. 1. vyd. Praha, Karolinum 2002, 138 s. PELLANT, A. et al. Základy otorinolaryngologie pro ošetřovatelství a příbuzné obory. HERDMAN, H. T. NANDA. Internatinal Ošetřovatelské diagnózy. 1.vyd. Praha Grada Publishing a.s., 2010. ISBN 978-80-247-3423-1.MARKOVÁ, M.; FENDRYCHOVÁ, J. Ošetřování pacientů s tracheostomií. 1.vyd. Brno: NCO NZO, 101 s., 2006. ISBN 80-7013-445-3.HYBÁŠEK, I.;VOKURKA, J. Otorinolaryngologie. Praha : Karolinum, 2006. ISBN 80-246-1014-1.CHROBOK, V., ASTL, J., KOMÍNEK P. a spol.. Tracheotomie a koniotomie. Praha, Maxdorf ,, 2004. ISBN 80-7345-031-.

Požadavky

- splnění povinné 80% účasti na cvičeních, seminářích- splnění ústní zkoušky.

Garant

prof. MUDr. Arnošt Pellant, DrSc.

Vyučující

prof. MUDr. Arnošt Pellant, DrSc.prof. MUDr. Arnošt Pellant, DrSc.