Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Urgentní medicína a medicína katastrof (KOS / 03UMK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / 03UMK - Urgentní medicína a medicína katastrof, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do urgentní medicíny, historie a vývoj ZZS, koncepce.Definice medicíny katastrof, hromadná neštěstí.Současný stav, trendy a budoucnost ZZS.Organizace přednemocniční péče (PNP).Řízení PNP, organizační struktura.Výjezdové skupiny a posádky ZZS.Operační středisko ZZS.Právní problematika, právní odpovědnost.Základní právní předpisy, vyhlášky a normy.Povinnosti pracovníků v urgentní medicíně (UM).Vzdělávání a výzkumná činnost.Řetězec přežití, resp. smrt - definice.Neodkladná resuscitace,definice, terminologie, základní pojmy.Urgentní stavy v kardiologii v PNP.Akutní koronární syndrom - definice, příčiny, diferenciální diagnostika, léčba.Diferenciální diagnostika bolesti na hrudi.Arytmie v rámci PNP.Diferenciální diagnostika dušnosti.Respirační insuficience.Astma bronchiale v PNP.Šokové stavy.Základy traumatologie - nejčastější stavy v PNP.Polytraumata v PNP.Kraniocerebrální poranění, poranění páteře a míchy v PNP.Poranění hrudníku v PNP.Poranění břicha a pánve v PNP.Poranění končetin.Popáleniny, termická poranění a elektrotrauma v PNP.Základy endokrinologie.Diabetes mellitus v PNP.Vnitřní prostředí - akutní poruchy v PNP.Poruchy vodního hospodářství, elektrolytové rovnováhy.Akutní selhání ledvin v PNP.Volumoterapie, dehydratace, náhradní roztoky, transfuze.Alergické reakce, anafylaxe v PNP.Intoxikace v PNP.Cizí tělesa v organizmu.Pediatrie v PNP.Specifika anestézie v PNP.Psychiatrie v PNP.Neurologie v PNP.Náhlé příhody břišní v PNP.Gynekologie a porodnictví z pohledu PNP.Infekční nemoci z pohledu PNP.Oftalmologie - úrazy oka a jejich ošetření.Ostatní akutní stavy v PNP - tonutí, poranění a onemocnění způsobené zvířaty apod.Přístroje a pomůcky používané v PNP.Technika používaná v PNP (sanitní vozy, vrtulník, radiokomunikace atd.).Léky v PNP.Dokumentace a postupy v PNP.Monitorování a základní laboratoř v PNP.Urgentní příjmy nemocnic.Opakování, příprava na závěrečné zkoušky a diplomovou práci.Exkurze po pracovištích ZZS KHK.Exkurze urgentních příjmů, JIP a RES nemocnic.Návštěva střediska hasičského sboru Královéhradeckého sboru spojená se seminářem na téma Zákon o IZS z pohledu Hasičského záchranného sboru.Nácvik neodkladné resuscitace na modelech.Nácvik neodkladné resuscitace na modelech.Návštěva střediska hasičského sboru Královéhradeckého sboru a demonstrace výbavy a používaných technických prostředků Hasičského záchranného sboru.Zajištění průchodnosti dýchacích cest.Defibrilace.Vstupy do cév.Porod.Základy polohování, imobilizace, technika a transport, vyprošťování, třídění.Punkce a drenáž hrudníku.Kyslíková inhalační léčba.Punkce perikardu a srdce.Zavádění žaludeční sondy, výplach žaludku.Katetrizace močového měchýře.Opakování základních postupů a výkonů v PNP - především KPCR.

Získané způsobilosti

Absolvent zná problematiku plánování, organizace a řízení záchranných akcí při hromadných neštěstích, katastrofách, za nevojenských a vojenských krizových situací.

Literatura

ASCHERMANN M. et al. Kardiologie. Praha, Galén. POKORNÝ J. et al. Lékařská první pomoc. Praha, Galén, 2003. nullZEMAN M. et al. Speciální chirurgie. Praha, Galén. POKORNÝ J. et al. Urgentní medicína. Praha, Galén, 2004. MKN, 10. revize. Duševní poruchy a poruchy chování. Popisy klinických příznaků a diagnostická vodítka. EVČÍK P., ČERNÝ V., VÍTOVEC J. et al. Intenzivní medicína. Praha , Galén, 2000. IPVZ. Souhrn přednášek ke kurzu Lékařská první pomoc. Praha, 2003. Kolektiv autorů. Souhrn přednášek ke kurzu Lékařská první pomoc. Praha, 2003. KLENNER P. et al. Vnitřní lékařství. Praha, Galén, 2001.

Požadavky

Splnění písemného testu.Splnění písemného nebo ústního zkoušení dle rozhodnutí garanta předmětu.

Garant

MUDr. Ladislav Žabka, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jindra Holeková, DiS.Bc. Ondřej Novotný, DiS.Bc. Michal VranýMgr. Jana Zezulová