Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Právo a zdravotnická etika (KOS / C430)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / C430 - Právo a zdravotnická etika, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Právo a zdravotnictví (pojem práva, tvorba právních norem, vztah medicíny a práva).Zdravotnictví a občan, odpovědnost za výkon zdravotní péče.Právní problematika moderní medicíny (problematika lidské reprodukce, odběru krve a orgánů, problémy resuscitace, experimentální medicína).Bezpečnost a ochrana zdraví při práci, pracovně právní problematika.Trestní právo ( neposkytnutí pomoci, ublížení na zdraví z nedbalosti, vražda, euthanasie, ohrožování pohlavní nemoci, nedovolené přerušení těhotenství).Definice a charakteristika základních pojmů.Historická východiska etické problematiky.Základní etické kodexy zdravotníků ( Etické problémy základních medicínských oborů, problémy dětských oborů, problémy porodnictví a gynekologie).Thanatologie a otázka euthanasie.Aktuální problematika zdravotnictví.

Získané způsobilosti

Student umí vysvětlit základní filosofické pojmy, orientuje se ve filosofických a etických problémech souvisejících s jeho profesí. Orientuje se v základníchích otázkách právní problematiky.

Literatura

Haškovcová, H. Lékařská etika. 2. dopl. a přepr. vyd. Praha, Galén 1997, 199 s. Munzarová,M. Zdravotnická etika od A do Z. Praha, Grada Publishing, a.s., 2005. Občanský zákoník č. 40/64 Sb. Obchodní zákoník č. 513/91. Trestní zákon č. 140/61 Sb. Zákon o léčivech č. 179/2000 Sb. Zákon o péči o zdraví lidu č. 20/66 Sb. Zákoník práce č. 65/65 Sb.

Požadavky

Splnění písemného testu.

Garant

Mgr. Věra Erbenová

Vyučující

Mgr. Věra Erbenová