Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetřovatelství II. (KOS / K2OSE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / K2OSE - Ošetřovatelství II., Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Ošetřovatelství jako samostatný obor.Moderní koncepce ošetřovatelství.Profesní vzdělávání, kompetence sestry a profesní organizace.Koncepční modely a teorie.Model Gordonové.Metodologie ošetřovatelství - ošetřovatelský proces.Realizace ošetřovatelské péče, ošetřovatelská dokumentace.Profesní standardy procesu a výsledku v ošetřovatelské péči.Celkové řízení a kontrola kvality péče.Práce s ošetřovatelskou dokumentací.NANDA taxonomie.Zjišťování biologických a psychosociálních potřeb podle modelu Gordonové.Posuzování stavu potřeb, ošetřovatelská diagnostika, plánování péče.

Získané způsobilosti

Student bude schopen dát do příčinného vztahu současné znaky a trendy zdraví s ošetřovatelskými potřebami lidí. Dokáže určit, realizovat a odpovídat za specifické ošetřovatelské činnosti v jednotlivých složkách ošetřovatelského procesu a bude umět používat v praxi taxonomii sesterských diagnóz NANDA.

Literatura

Kutnohorská, Jana. Historie ošetřovatelství. Praha: Grada, 208 s., 2010. PLEVOVÁ , Ilona a kol. Management v ošetřovatelství. Praha: Grada, 304 s., 2012. Pavlíková, S. Modely ošetřovatelství v kostce. Praha: Grada, 152 s., 2006. IVANOVÁ, Kateřina, ŠPIRUDOVÁ, Lenka, KUTNOHORSKÁ, Jana. Multikulturní ošetřovatelství I. Praha: Grada, 248 s., 2005. ŠPIRUDOVÁ, Lenka. et al. Multikulturní ošetřovatelství II. Praha: Grada, 248 s, 2006. PLEVOVÁ , Ilona a kol. Ošetřovatelství I. Praha: Grada, 288 s., 2011. VONDRÁČEK, L., WIRTHOVÁ, V. Sestra a její dokumentace. Návod pro praxi. Praha: Grada, 88 s., 2008. PLEVOVÁ , Ilona a kol. Ošetřovatelství II. Praha: Grada, 224 s., 2011. ŠKRLA, Petr, ŠKRLOVÁ, Magda. Řízení rizik ve zdravotnických zařízeních. Praha: Grada, 200 s., 2008. POLICAR, R. Zdravotnická dokumentace v praxi. Praha: Grada Publishing, a.s., 228 s., 2009.

Požadavky

Splnění povinné 60% účasti na přednáškách a 80% na cvičeních.Splnění ústní zkoušky.

Garant

Mgr. Hana Ochtinská

Vyučující

Mgr. Hana OchtinskáMgr. Hana Ochtinská