Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Patologie (KOS / O2PAT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / O2PAT - Patologie, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět patologie, zánik organismu, metody patologie, nemoc, pitva.Příčiny nemocí, prevence, etiopatogeneza onemocnění.Regresivní a metabolické změny, zánět, nekróza, gangréna, atrofie.Progresivní změny, nádory, regenerace, reparace, hypertrofie, hyperplazie, dysplazie, transplantace.Poruchy oběhu krve a mízy, insuficience oběhu, projevy na srdci a mimo srdce.Poruchy dýchání, respirační insuficience, nemoci dýchacích cest .Poruchy trávicího systému, projevy poruch.Poruchy močového systému, onemocnění ledvin.Poruchy nervového systému, ischemické změny CNS, nitrolební krvácení, edém mozku, záněty, nádory.Hormonální poruchy, poruchy hypofýzy, nadledvin, štítné žlázy, Langerhansových ostrůvků pankreatu.Demonstrace standardní klinické pitvy.Bioptické vyšetření, zánik organismu, smrt.Nemoci střev, nemoci pobřišnice, slinivky břišní, jater a žlučových cest.Arteriosklerosa, hypertenze, trombóza, embolie,ischemie, edém.

Získané způsobilosti

Student chápe etiopatogenezi onemocnění, rozliší poruchy a změny na úrovni buněk, tkání, orgánů a organismu. Zná základní metody používané v patologii a zásady odběru a transportu biologického materiálu na vyšetření.

Literatura

Bartošová. Patologie pro bakaláře. Karolinum, 1996. Stříteský, J. Patologie. Učebnice pro zdravotnické školy a bakalářské studium. 1. vyd. Olomouc, Epava 2001, 338 s.

Požadavky

Splnění povinné 80% účasti na cvičeních, seminářích.Splnění ústní zkoušky.

Garant

MUDr. Mária Hácová