Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biofyzika, zákl. radiobiol. a rad. ochr. (KOS / P1BIZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / P1BIZ - Biofyzika, zákl. radiobiol. a rad. ochr., Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Stavba hmoty, molekulová biofyzika.Bioenergetika- regulace teploty v organismu.Základy biomechaniky a kineziologie.Biofyzika elektrických projevů, léčebné využití elektrického proudu.Optika, vlastnosti elektromagnetického záření, biofyzika vidění, optické metody.Akustika, vlastnosti zvuku, využití ultrazvuku v lékařství.Ionizující záření a jeho charakteristika, radionuklidy.Zdroje ionizujícího záření.Nukleární medicína, magnetická rezonance, termografie.Jaderné zbraně.Jaderné reaktory, principy radiační ochrany, základní limity.Stochastické a deterministické účinky ionizujícího záření.Klinický obraz, diagnostika a léčba nemoci z ozáření.Radiační nehody, opatření pro ochranu obyvatelstva.Fyzikální měření, SI soustava, statistické zpracování výsledků, grafické zpracování výsledků.Radioaktivita a aplikace ionizujícího záření.Detekce zdrojů ionizujícího záření, radiační průzkum, vytyčení kontaminovaného prostoru, dekontaminace zasažených.Určení typu radionuklidu z libovolného vzorku.Závěrečný seminář.

Získané způsobilosti

Absolvent má základní znalosti z biomechaniky krevního oběhu a dýchání, vlastností elektrického proudu a magnetického pole na organismus a základy akustiky a optiky.Absolvent zná základní vlastnosti a jednotky ionizujícího a neionizujícího záření, zdroje záření, základní principy radiační ochrany, zná a umí používat prostředky individuální ochrany, přístroje radiačního průzkumu a dozimetrické kontroly, ovládá poskytování první pomoci ozářeným a kontaminovaným.

Literatura

NAVRÁTIL, L., ROSINA, J. (ed.). Lékařská biofyzika. Manus Praha, 2000. ISBN 80-902318-5-3.ÖSTERREICHER J. Praktické aspekty vojenské radiobiologie. 2007. ÖSTERREICHER J., VÁVROVÁ J. Přednášky z radiobiologie. Manus, Liberec, 2003. ISBN 80-86571-01-7.ŠINKOROVÁ Z., NAVRÁTIL, L. Biomedicínská detekce ionizujícího záření. ČVUT v Praze, Česká technika - nakladatelství ČVUT, 2014. KLENER V. et al. Principy a praxe radiační ochrany. Azin CZ Praha, 2000. VÁVROVÁ J., PETÝREK P., NERUDA O. Vojenská radiobiologie. Hradec Králové, ÚI VLA, 1996.

Požadavky

Splnění ústní zkoušky.Splnění 80% účasti na přednáškách, seminářích.

Garant

doc. MVDr. Zuzana Šinkorová, CSc.

Vyučující

doc. MVDr. Zuzana Šinkorová, CSc.MUDr. Jaroslav Pejchal, Ph.D.doc. MVDr. Zuzana Šinkorová, CSc.doc. PharmDr. Aleš Tichý, Ph.D.Mgr. Lenka Zárybnická, Ph.D.