Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do filozofie, etika a studia práva (KOS / P1FIE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / P1FIE - Úvod do filozofie, etika a studia práva, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do předmětu.Vztah filozofie a medicíny.Význam předmětu etika v ošetřovatelství a porodní asistenci.Světová názor ve filozofii, jeho vývoj a vliv na zdravotnické pracovníkya klienty/nemocné.Zdroje zdravotnické etiky.Základní etické kodexy a dokumenty lékařské etiky.Hierarchie hodnot.Thanatologie a otázky euthanasie.Etika ošetřovatelského výzkumu.Podstata práva, úloha práva ve společnosti, právní vědomí, prameny práva, právní normy.Právní vztahy, pojem a povaha právního vztahu, právní jednání, subjekty obsah a objekty, právního vztahu.Vybrané části občanského práva, obecná ustanovení, odpovědnost za škodu.Vybrané části pracovního práva, obecná ustanovení, pracovní poměr, dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr.Vybrané části obchodního práva, obecná ustanovení, obchodní společnosti, obchodní závazkové vztahy.Vybrané části trestního práva.Vybraná zdravotnická legislativa, zákon o péči o zdraví lidu, organizacea provoz zdravotnických zařízení, problematika informovaného souhlasu, ochrana lidských práv.

Získané způsobilosti

Student bude umět vysvětlit základní filozofické a etické pojmy, seznámí se s právními předpisy v oblasti trestního, občanského a správního práva ve vztahu ke zdravotnictví. Dokáže se orientovat ve filozofických problémech, etických přístupech a v právních předpisech ve zdravotnictví, které jsou nezbytné pro jeho praxi.

Literatura

Dokument Rady Evropy k péči o smrtelně nemocné. Etický kodex České lékařské komory. Etický kodex Práv pacienta. Etický kodex sociálních pracovníků České republiky. Etický kodex zdravotnických pracovníků nelékařů. KUTNOHORSKÁ, J. Etika v ošetřovatelství. Praha : Grada Publishing, 2007. Hippokratova přísaha. Charta pracovníků ve zdravotnictví. Charta práv dětí v nemoci. HAŠKOVCOVÁ, H. Lékařská etika. Praha, Galén, 2002. ISBN 80-7262-034-7.Úmluva na ochranu lidských práv a důstojnosti lidské bytosti v souvislosti. BÁRTLOVÁ, S. (et al). Výzkum a ošetřovatelství. Brno : NCO NZO, 2008. ŠÍMA, A., SUK, M. Základy práva pro střední a vyšší odborné školy. Praha : C. H. BECK, 2002. Zákon č. 20/1966 Sb. o péči a zdraví lidu. Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví. Zákon č. 48/1997 Sb. o veřejném zdravotním pojištění. Zákon č. 598/1992 Sb. o pojistném a sociálním zabezpečení. Zákon č. 96/2001 Sb. Úmluva o lidských právech a biomedicíně. PTÁČEK, R.; BARTŮNĚK, P. Etika a komunikace v medicíně. Praha: Grada Publishing, 2011. KOŘENEK, J. Lékařská etika. Praha : Triton, 2002. HAŠKOVCOVÁ, H. Tnanatologie. Praha : Galén, 2007. MUNZAROVÁ, M. Zdravotnická etika od A do Z. Praha: Grada, 2005.

Požadavky

Splnění povinné 80% účasti na přednáškách, cvičeních.

Garant

PhDr. Miroslav Joukl, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Miroslav Joukl, Ph.D.Mgr. Vojtěch Janů