Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do filozofie, etiky a studia práva (KOS / P1FIU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / P1FIU - Úvod do filozofie, etiky a studia práva, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do filosofie, etiky a práva.Etická rozvaha a základní etické teorie.Etické otázky počátku lidského života.Etické otázky konce lidského života.Lidská práva, práva a povinnosti pacientů a zdravotnických pracovníků.Etické kodexy.Etika výzkumu za účasti lidských subjektů.Zadání seminární práce.Etické problémy ve vybraných klinických oborech - kazuistiky.Rozbor seminární práce.

Získané způsobilosti

Student bude umět vysvětlit základní filosofické pojmy, seznámí se s právními předpisy v oblasti trestního, občanského a správního práva ve vztahu ke zdravotnictví. Dokáže se orientovat ve filozofických problémech a v právních předpisech ve zdravotnictví, které jsou nezbytné pro jeho praxi.

Literatura

PTÁČEK, R., P. BARTŮNĚK a kol. Etické problémy medicíny na prahu 21. století. Praha: Grada, 2014. HEŘMANOVÁ, J. Etika v ošetřovatelské praxi. Praha: Grada, 2012. Konsenzuální stanovisko k poskytování paliativní péče u nemocných s nezvratným orgánovým selháním. Černý V. (ed.) Anesteziologie a intenzivní medicína, 2009; 20(4): 64-68. Listina základních práv a svobod - č. 2/1993 Sb. (ústavní zákon). Úmluva o lidských právech a biomedicíně - č. 96/2001 Sb. mezinárodních smluv. MUNZAROVÁ, M. Vybrané kapitoly z lékařské etiky I.- IV. Brno: Masarykova univerzita, 2000. VÁCHA, M. Základy moderní lékařské etiky. Praha: Portál, 2012. Zákon č. 372/2011 Sb., Zákon č. 373/2011 Sb., Zákon č. 374/2011 Sb. Němec, J. (ed.). Bolest a naděje - deset esejů o osobním zrání. Praha: Vyšehrad, 1971. HAŠKOVCOVÁ, H. České ošetřovatelství 5 - Manuálek o etice pro zdravotní sestry. Brno: IDV PZ, 2000. The Hastings Center´s Bioethics Briefing Book. (dostupné z http://www.thehastingscenter.org/Publications/BriefingBook/. ROTTER, H. Důstojnost lidského života: Základní otázky lékařské etiky. Praha: Vyšehrad, 1999. MUNZAROVÁ, M. Eutanazie, nebo paliativní péče?. Praha: Grada, 2005. PAYNE, J. Kvalita života a zdraví. Praha: Triton, 2005. HAŠKOVCOVÁ, H. Thanatologie. Praha: Galén, 2000. VIRT, G. Žít až do konce. Etika umírání, smrti a eutanazie. Praha: Vyšehrad, 2000.

Požadavky

Splnění povinné 85% aktivní účasti na praktických cvičeních Splnění povinné 50% účasti na přednáškáchSplnění ústní zkoušky nebo písemného testu

Garant

Mgr. Jitka Rusová, DiS.

Vyučující

Mgr. Jitka Rusová, DiS.Mgr. Jitka Rusová, DiS.Mgr. Linda Říhová