Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Komunikace (KOS / P1KMI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / P1KMI - Komunikace, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vymezení komunikace, teorie komunikaceVerbální komunikaceNeverbální komunikaceKomunikační bariéry, zásady efektivní komunikace, specifika komunikace ve zdravotnickém prostředíAsertivita, odmítání, vyjednáváníKonflikty a jejich řešení, konstruktivní kritikaAktivní naslouchání, empatie, oceňováníPoruchy v interpersonální komunikaci, specifika komunikace s problémovými typy jedincůSpecifika komunikace s jedinci v různém vývojovém stádiuSpecifika komunikace s jedinci s různým typem postiženíSpecifika interkulturní komunikaceSpecifika komunikace s vážně nemocnými, umírajícími, pozůstalými.Představování, sebeprezentace, prezentaceRozhovory - modelové situace, hraní rolíNeverbální komunikace, specifika ve zdravotnictvíNácvik asertivních technikŘešení konfliktů, nácvik konstruktivní kritiky a zvládání kritikyAktivní naslouchání, empatie, oceňování - modelové situace, hraní rolíKomunikace s agresivními jedinci a jedinci s psychiatrickými syndromyKomunikace s dětmi a seniory, prostředky usnadňující komunikaciSpecifika komunikace s lidmi s mentálním, smyslovým a tělesným handicapem - zážitkové seminářeKomunikace s cizinciSdělování pravdy, komunikace s vážně nemocnými

Získané způsobilosti

Student si osvojí základní poznatky o typech a způsobech komunikace. Umí rozlišit efektivní a neefektivní komunikaci, identifikovat komunikační bariéry. Získá základní komunikační dovednosti, které dovede aplikovat do běžného i profesního života.

Literatura

LAHNEROVÁ Dagmar. Asertivita pro manažery. Praha: Grada, 2009. VENGLÁŘOVÁ Martina, MAHROVÁ Gabriela. Komunikace pro zdravotní sestry. Praha: Grada, 2006. MIKULÁŠTÍK Milan. Komunikační dovednosti v praxi. Praha: Grada, 2010. VYMĚTAL Štěpán. Krizová komunikace: a komunikace rizika. Praha: Grada, 2009. LINHARTOVÁ Věra. Praktická komunikace v medicíně. Praha: Grada, 2006. VYMĚTAL Jan. Průvodce úspěšnou komunikací: Efektivní komunikace v praxi. Praha: Grada, 2008. DEVITO Joseph A. Základy mezilidské komunikace. Praha: Grada, 2008.

Požadavky

- povinná 80% účast na cvičeních- splnění písemného testu- splnění ústní zkoušky

Garant

Mgr. Lucie Chrudimská

Vyučující

Mgr. Lucie ChrudimskáMgr. Lucie ChrudimskáBc. Hana Truncová